Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berg & Dal in Cadier en Keer

Woonhuis

Rijksweg 5 A
6267AC Cadier en Keer (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Berg & Dal

Inleiding In een Traditionele bouwstijl in 1912 gebouwde VILLA genaamd "Berg en Dal" gebouwd in opdracht van dhr. Alph. Prevoo. De villa is markant gesitueerd op de helling van de Keerderberg langs de Rijksweg in Cadier en Keer. De diverse bijbouwen op het terrein zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving Vrijstaande villa met een rechthoekige plattegrond en een zeshoekige toren. De villa telt drie bouwlagen heeft zadeldaken met tuile du Nord pannen. Asymmetrische indeling frontgevel. Gecementeerde plint. In linkerdeel frontgevel een zeshoekige toren bestaande uit vier bouwlagen, met zinken dak en met zeshoekige gesloten lantaarn. In rechterdeel frontgevel een halve trapgevel lopend tegen een naar voren springende ingangspartij met schoudergevel. Hoofdbestanddeel frontgevel bestaat uit drie bouwlagen, van elkaar gescheiden door middel van horizontale gecementeerde banden. Rechthoekige houten vensters en deur. Bovenlichten deels in gekleurd glas. Enkele ronde houten venstertjes. Gecementeerde omlijstingen vensters en deuren. Hardstenen dorpelstenen. Het opschrift Berg & Dal in een gepleisterde uitsparing. Smeedijzeren hekwerk op een laag baksteen muurtje tussen baksteen kolommen met puntvormige afsluiting. Waardering De villa "Berg en Dal" bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De villa heeft streekgebonden architectuurhistorische waarde en is tevens van belang vanwege de ornamentiek. De villa ontleent ensemblewaarde aan de markante situering tegen de helling van de Keerderberg en zijn bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de kern Cadier en Keer. De villa is van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491760
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Berg & Dal in Cadier en Keer

Huize Sint Gerlach

Pater Kustersweg 24
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1915 naar een ontwerp van architect N. Ramakers uit Sittard gebouwd Katholiek Sanatorium voor Dr..

Kerkhofkapel

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een hoek van het kruiswegpark gesitueerde BIDKAPEL. De bidkapel werd rond 1892 gebouwd. Omschrijving Vrijstaande bidkapel me..

Missiehuis

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Het MISSIEHUIS Onze Lieve Vrouw van Lourdes is in 1955 gebouwd naar functionalistisch ontwerp van architectenbureau Partners Swin..

Lourdesgrot

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In ca. 1892 gebouwde LOURDESGROT in oostelijke hoek van het kruiswegpark. Omschrijving De vrijstaande Lourdesgrot heeft een gri..

Kruiswegstaties

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Veertien KRUISWEGSTATIES rond 1892 gebouwd in het kruiswegpark tegen de helling van de Keerderberg. Omschrijving Veertien vrijs..

Kaart & Routeplanner

Route naar Berg & Dal in Cadier en Keer

Foto's (5)