Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Keerhoes in Cadier en Keer

Gebouw

Limburgerstraat 78
6267CG Cadier en Keer (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van 't Keerhoes

Inleiding In een Traditioneel-ambachtelijke stijl in 1878 gebouwd GEMEENTEHUIS. De aanbouw aan de rechterzijgevel, te weten de entree, en de aanbouw aan de achtergevel van een zaal, zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving Het voormalige gemeentehuis heeft een T-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen onder zadeldaken met vliespannen. Het pand bestaat uit twee dwars op elkaar staande vleugels. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, mergel en natuursteen. Baksteen plint. Decoratieve vormgeving van de hoeken in een rustica patroon. Houten segmentboogvormige gelede vensters. Houten segmentboogvormige deur. Groot rond venster in de zuidgevel. Boogvormige decoraties boven de vensters in de tweede bouwlaag. Vensters en deur hebben gemetselde rollagen en natuurstenen dorpels. In topgevel frontgevel twee ronde dichtgemetselde venstertjes. Horizontale stucbanden en verticale lisenen. Smeedijzeren windvaan. Twee gietijzeren muurankers in de frontgevel. Gevelsteen met het opschrift "Gemeente Cadier en Keer 1878". Mergel nokversiering. Mergel consoles onder de dakrand. Waardering Het voormalige gemeentehuis van Cadier en Keer is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling en tevens een typologische ontwikkeling. Het voormalige gemeentehuis bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het voormalige gemeentehuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491748
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Keerhoes in Cadier en Keer

Hoeve van mergel en baksteen om binnenplaats

Kerkstraat 76
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve van mergel en baksteen om binnenplaats, XVII-XVIII. Inwendige schouw, 1617.

Meussenhof

Kerkstraat 80
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Meussenhof, grote HOEVE om gesloten binnenplaats, van mergel en baksteen met speklagen. Aan de straatzijde gepleisterd; links een in- en ui..

Bakstenen woonhuis, vermoedelijk vroeger kapelanie

Limburgerstraat 99
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Bakstenen WOONHUIS, vermoedelijk vroeger kapelanie, XVIII B, met segmentboogingang en -vensters in Naamse steen. Inwendig twee schoorsteenm..

Toren

Kerkstraat 86
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Toren der R.K. Kerk, van breuksteen, XII, met bovenbouw van mergel, XVId. In de kerk, die zelf niet op de lijst staat bevinden zich o.a. hoo..

Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, thans gepleisterd

Kerkstraat 139
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Bakstenen "HOEVE Vliegen", overwegend uit de 18de eeuw met een mogelijk 17de-eeuwse kern. Door latere wijzigingen is de hoeve uit..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Keerhoes in Cadier en Keer

Foto's (3)