Kerkhofkapel in Cadier en Keer

Rijksweg 15
6267AC Cadier en Keer (gemeente Eijsden Margraten)

Beschrijving van Kerkhofkapel

Inleiding In een hoek van het kruiswegpark gesitueerde BIDKAPEL. De bidkapel werd rond 1892 gebouwd. Omschrijving Vrijstaande bidkapel met een rechthoekige plattegrond, in een bouwlaag en met een zadeldak met leien in Maasdekking. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en mergel. Rondboogvormige houten deur. Rondboogvormige glas in lood vensters. Frontgevel uitlopend in een topgevel met hierin een rondboogvormige nis en bekroond met een kruis. Decoraties in mergel op de hoeken van het gebouw, rond de vensters en de deur en onder de daklijst. In de zijgevels metseltechnieken met gele baksteen. Van het INTERIEUR is onder meer van belang de houten lambrizering en het houten tongewelf. Waardering De bidkapel in het kruiswegpark van Cadier en Keer is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De bidkapel bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. De bidkapel bezit ensemblewaarde wegens de situering in het kruiswegpark en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Cadier en Keer. De bidkapel is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)