Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhofkapel in Cadier en Keer

Kerkelijk Gebouw

Rijksweg 15
6267AC Cadier en Keer (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Kerkhofkapel

Inleiding In een hoek van het kruiswegpark gesitueerde BIDKAPEL. De bidkapel werd rond 1892 gebouwd. Omschrijving Vrijstaande bidkapel met een rechthoekige plattegrond, in een bouwlaag en met een zadeldak met leien in Maasdekking. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en mergel. Rondboogvormige houten deur. Rondboogvormige glas in lood vensters. Frontgevel uitlopend in een topgevel met hierin een rondboogvormige nis en bekroond met een kruis. Decoraties in mergel op de hoeken van het gebouw, rond de vensters en de deur en onder de daklijst. In de zijgevels metseltechnieken met gele baksteen. Van het INTERIEUR is onder meer van belang de houten lambrizering en het houten tongewelf. Waardering De bidkapel in het kruiswegpark van Cadier en Keer is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De bidkapel bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. De bidkapel bezit ensemblewaarde wegens de situering in het kruiswegpark en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Cadier en Keer. De bidkapel is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491726
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhofkapel in Cadier en Keer

Lourdesgrot

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In ca. 1892 gebouwde LOURDESGROT in oostelijke hoek van het kruiswegpark. Omschrijving De vrijstaande Lourdesgrot heeft een gri..

Kruiswegstaties

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Veertien KRUISWEGSTATIES rond 1892 gebouwd in het kruiswegpark tegen de helling van de Keerderberg. Omschrijving Veertien vrijs..

Villa Bakkerbosch

Op het terrein missiehuis
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Terrein waarin de overblijfselen van een gebouwencomplex (villa met bijgebouwen). Datering: Romeinse tijd.

Berg & Dal

Rijksweg 5A
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een Traditionele bouwstijl in 1912 gebouwde VILLA genaamd "Berg en Dal" gebouwd in opdracht van dhr. Alph. Prevoo. De villa is..

Missiehuis

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Het MISSIEHUIS Onze Lieve Vrouw van Lourdes is in 1955 gebouwd naar functionalistisch ontwerp van architectenbureau Partners Swin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)