Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kruiswegstaties in Cadier en Keer

Kerkelijk Gebouw

Rijksweg 15
6267AC Cadier en Keer (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Kruiswegstaties

Inleiding Veertien KRUISWEGSTATIES rond 1892 gebouwd in het kruiswegpark tegen de helling van de Keerderberg. Omschrijving Veertien vrijstaande kruiswegstaties in de vorm van zeszijdige kapellen in een torenachtige vorm met kantelen, en voorzien van een plat dak. De kapellen zijn gebouwd in mergel en voorzien van een smeedijzeren hekwerk, dit dateert uit 1947 en vormde de vervanging van houten deuren. Aan de onderzijde van de kantelen boogfriezen. Enkele smalle rechthoekige venstertjes. Aan de bovenzijde van de rechthoekige ingang een decoratief ornament in kruisvorm. Elke kapel bevat een relief voorstellende een van de veertien gebeurtenissen uit het Lijdensverhaal. Waardering De veertien kruiswegstaties zijn van grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. De kruiswegstaties bezitten architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang van de staties voor de geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De kruiswegstaties ontlenen ensemblewaarde aan hun situering als essentieel onderdeel van het kruiswegpark dat cultuurhistorisch, en architectuurhistorisch van nationaal belang is, en tevens van bijzondere betekenis is voor het aanzien van de gemeente. De kruiswegstaties zijn tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491720
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Enkele staties

De Kruiswegtuin Cadier en Keer, gelegen in Cadier en Keer in de Nederlandse gemeente Eijsden-Margraten ontstond in 1892 op de hellingen van de Keerderberg ten westen van Maastricht. Het betreft een ovaalvormige, als park aangelegde tuin met veertien kruiswegstaties, een Lourdesgrot en een kapel.
De kruiswegstaties zijn opgesteld langs de wandelpaden van het kleine park, dat in het noorden begrensd wordt door een stenen muurtje, grasvelden en partijen bomen. De staties zijn gemaakt van zandsteen, hebben een zeshoekig voetstuk en een plat bovenstuk voorzien van kanteeltjes. De oorspronkelijk houten deuren van de veertien kapelletjes zijn vervangen door gietijzeren hekken. Elke kapel is versierd met een reliëf, waarop een van de veertien taferelen van het lijdensverhaal staat afgebeeld.

Het park is eigendom van de Nederlandse Provincie van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën, die tevens belast is met het onderhoud ervan.


Externe linkMonumenten in de buurt van Kruiswegstaties in Cadier en Keer

Lourdesgrot

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In ca. 1892 gebouwde LOURDESGROT in oostelijke hoek van het kruiswegpark. Omschrijving De vrijstaande Lourdesgrot heeft een gri..

Kerkhofkapel

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een hoek van het kruiswegpark gesitueerde BIDKAPEL. De bidkapel werd rond 1892 gebouwd. Omschrijving Vrijstaande bidkapel me..

Missiehuis

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Het MISSIEHUIS Onze Lieve Vrouw van Lourdes is in 1955 gebouwd naar functionalistisch ontwerp van architectenbureau Partners Swin..

Villa Bakkerbosch

Op het terrein missiehuis
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Terrein waarin de overblijfselen van een gebouwencomplex (villa met bijgebouwen). Datering: Romeinse tijd.

Berg & Dal

Rijksweg 5A
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een Traditionele bouwstijl in 1912 gebouwde VILLA genaamd "Berg en Dal" gebouwd in opdracht van dhr. Alph. Prevoo. De villa is..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)