Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lourdesgrot in Cadier en Keer

Kerkelijk Gebouw

Rijksweg 15
6267AC Cadier en Keer (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van Lourdesgrot

Inleiding In ca. 1892 gebouwde LOURDESGROT in oostelijke hoek van het kruiswegpark. Omschrijving De vrijstaande Lourdesgrot heeft een grillige plattegrondsvorm en is opgetrokken uit mergel. De grot heeft een grillig vormgegeven toegang en enkele nissen. In een van deze nissen bevindt zich een Mariabeeld. In de grot staat een altaartafel. De grot wordt afgesloten met een smeedijzeren hekwerk. Rechts voor de grot bevindt zich een preekstoelachtig object uitgevoerd in mergel en voorzien van een kruis. Aan de linkerzijde van de grot bevindt zich een opslaggebouwtje in een bouwlaag eveneens in mergel en met een plat dak. Waardering De Lourdesgrot bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. De Lourdesgrot bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere materiaalgebruik. Ensemblewaarde ontleent dit object aan de situering als essentieel onderdeel van het kruiswegpark en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de Cadier en Keer. De Lourdesgrot is tenslotte van algemeen belang wegens de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491714
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lourdesgrot in Cadier en Keer

Kerkhofkapel

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een hoek van het kruiswegpark gesitueerde BIDKAPEL. De bidkapel werd rond 1892 gebouwd. Omschrijving Vrijstaande bidkapel me..

Kruiswegstaties

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Veertien KRUISWEGSTATIES rond 1892 gebouwd in het kruiswegpark tegen de helling van de Keerderberg. Omschrijving Veertien vrijs..

Villa Bakkerbosch

Op het terrein missiehuis
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Terrein waarin de overblijfselen van een gebouwencomplex (villa met bijgebouwen). Datering: Romeinse tijd.

Berg & Dal

Rijksweg 5A
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een Traditionele bouwstijl in 1912 gebouwde VILLA genaamd "Berg en Dal" gebouwd in opdracht van dhr. Alph. Prevoo. De villa is..

Missiehuis

Rijksweg 15
Cadier en Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Het MISSIEHUIS Onze Lieve Vrouw van Lourdes is in 1955 gebouwd naar functionalistisch ontwerp van architectenbureau Partners Swin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)