Lourdesgrot in Cadier en Keer

Rijksweg 15
6267AC Cadier en Keer (gemeente Eijsden Margraten)

Beschrijving van Lourdesgrot

Inleiding In ca. 1892 gebouwde LOURDESGROT in oostelijke hoek van het kruiswegpark. Omschrijving De vrijstaande Lourdesgrot heeft een grillige plattegrondsvorm en is opgetrokken uit mergel. De grot heeft een grillig vormgegeven toegang en enkele nissen. In een van deze nissen bevindt zich een Mariabeeld. In de grot staat een altaartafel. De grot wordt afgesloten met een smeedijzeren hekwerk. Rechts voor de grot bevindt zich een preekstoelachtig object uitgevoerd in mergel en voorzien van een kruis. Aan de linkerzijde van de grot bevindt zich een opslaggebouwtje in een bouwlaag eveneens in mergel en met een plat dak. Waardering De Lourdesgrot bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. De Lourdesgrot bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere materiaalgebruik. Ensemblewaarde ontleent dit object aan de situering als essentieel onderdeel van het kruiswegpark en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de Cadier en Keer. De Lourdesgrot is tenslotte van algemeen belang wegens de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)