Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Directeurswoning Gulpenerbrouwerij in Gulpen

Woonhuis

Rijksweg 16
6271AE Gulpen (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Directeurswoning Gulpenerbrouwerij

Inleiding In een Traditioneel-ambachtelijke stijl in 1880 gebouwde DIRECTEURSWONING van nabij gelegen brouwerij, distilleerderij en azijnfabriek. Het object is midden in de kern Gulpen, langs de Rijksweg gesitueerd. De aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving De halfvrijstaande voormalige directeurswoning heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Symmetrische gevelindeling. De frontgevel is vrij sober uitgevoerd. Hardstenen plint. Houten segmentboogvormige T-vensters. Houten segmentboogvormige deuren. Segmentboogvormige poortopening. Vensters en deuren hebben in de eerste bouwlaag decoratieve omlijstingen in hardsteen met hardstenen sluitstenen, en in de tweede en derde bouwlaag omlijstingen en sluitstenen in mergel. De raamdorpels zijn uitgevoerd in natuursteen. Het geveldeel met de poortopening is geaccentueerd d.m.v. twee verticale mergelbanden in pilastervorm. De eerste en tweede bouwlaag worden gescheiden door een horizontale band in mergel. Onder de dakrand is een decoratieve band in mergel aangebracht in de vorm van mergel consoles. Drie Neo-Classicistische dakkapellen. Waardering De voormalige directeurswoning van de brouwerij met distilleerderij en azijnfabriek is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het object bezit architectuurhistorische waarde vanwege streekgebonden architectuur, wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent dit object aan zijn situering midden in de kern Gulpen. Het object is daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van deze kern. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur, de architectuurhistorische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491704
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Directeurswoning Gulpenerbrouwerij in Gulpen

Gulpener Brouwerij

Rijksweg 17
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Brouwerij, XIXb, van baksteen en mergel; poort met stralenornament in boog.

Neo-classicistisch huis

Rijksweg 4
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Neo-classicistisch huis, midden XIX.

Aan het Veld, hoeve op L-vormige plattegrond

Aan het Veld 6
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Hoeve op L-vormige plattegrond, 18e eeuw, grotendeels opgetrokken in vakwerk met gewitte vullingen. De puntgevel aan het einde van de lange ..

Orgel Toeristenkerk

Rosstraat 5
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
N.H. kerk, VANWEGE eenklaviers orgel met oorspronkelijk 9 registers. In 1846 gemaakt door Gebr. Mueller uit Reifferscheidt (Duitsland).

R.K. St. Petruskerk

Kapelaan Pendersplein 12
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Inleiding In een Neo-Romaanse stijl in 1924 naar een ontwerp van architect Caspar Franssen uit Roermond gebouwde KATHOLIEKE KERK ter ere va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Directeurswoning Gulpenerbrouwerij in Gulpen

Foto's (1)