Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Met elementen van het eclecticisme gebouwd woonhuis in Gulpen

Woonhuis

Rijksweg 79
6271AD Gulpen (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Met elementen van het eclecticisme gebouwd woonhuis

Inleiding Met elementen van het Eclecticisme omstreeks 1887 gebouwd WOONHUIS. In 1927 werd het woonhuis verbouwd naar een ontwerp van architect H. Kremer uit Vaals en in opdracht van notaris Mostart te Gulpen. De drie dakkapellen en de erker in de achtergevel dateren uit 1927. Omschrijving Het halfvrijstaande woonhuis heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met tuiles du Nord pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en stucwerk. Symmetrische indeling frontgevel. Gestucte plint. Houten segmentboogvormige T-vensters met glas in lood bovenlichten. Houten segmentboogvormige deur met glas in lood bovenlicht. Rond de vensters en de deur zijn stucomlijstingen aangebracht. Onder de dakrand bevindt zich een decoratieve stucrand. In de achtergevel in de eerste bouwlaag een halfronde erker met plat dak. Dit architectuurhistorische waarde vanwege de streekgebonden architectuur en de toegepaste ornamentiek. Het woonhuis is van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid en de regionale zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491696
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Met elementen van het eclecticisme gebouwd woonhuis in Gulpen

In Franse landhuisstijl met elementen van het neo-classicisme in 1926

Burgemeester Teheuxweg 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Inleiding In Franse landhuisstijl met elementen van het Neo-Classicisme in 1926 naar een ontwerp van architect J. Bemelmans uit Meerssen ge..

Sint Paulus Bekering

Wilhelminastraat 6
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
R.K. KERK uit 1840-'41, bestaande uit een eenbeukig schip, een westtoren een smaller rondgesloten koor met in de as een sacristie. Mechanisc..

Hoeve 'De Bek', voor 1825 tevens posthuis

Oude Akerweg 37
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
HOEVE "De Bek", voor 1825 tevens posthuis; bakstenen hoeve met binnenplaats. Resten van Kunradersteen. Links en rechts van de poort ankers 1..

Kerktoren van Gulpen

Kiewegracht 11
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Oude kerktoren, XI-XIII en later; aan twee zijden ingebouwd door de voormalige pastorie, XVII B-XVIII B, waarvan de verschillende gedeelten ..

De Wijngaard

Kiewegracht 9
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Huis van baksteen XVII-XVIII. Een geheel vormend met Nr. 7.

Kaart & Routeplanner

Route naar Met elementen van het eclecticisme gebouwd woonhuis in Gulpen

Foto's (1)