Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Franciscus van Assisi: R.K. Kerk in Reijmerstok

Kerkelijk Gebouw

Reijmerstokkerdorpsstraat 95
6274NH Reijmerstok (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1923
Architect: Jos Wielders

(1 recensie)

Beschrijving van Franciscus van Assisi: R.K. Kerk

Inleiding Met elementen van het Expressionisme in 1922 naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard gebouwde KATHOLIEKE KERK ter ere van de H. Franciscus van Assisië. Oplopende toegangstrap, deels geflankeerd door een laag natuursteen muurtje met hierop een smeedijzeren leuning. De kruiswegstaties zijn op grond van ouderdom vooralsnog uitgesloten van bescherming. Bijzonderheden: de verbouwde oude kerk, opgetrokken in mergel in 1838 en eveneens gewijd aan de H. Franciscus van Assisië, staat naast de huidige kerk. Omschrijving De parochiekerk heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond met afgeronde hoeken. De kerk telt eenbouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met leien. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in twee tinten. De kerk wordt volledig gedomineerd door de toren. De in de basis van de toren geplaatste deur wordt geflankeerd door twee bakstenen kolommen. Rechthoekige stalen glas in lood vensters. Spitsboogvormige stalen glas in lood vensters. Houten rechthoekige deur. Boven de deur bevindt zich in een iets vooruitspringend deel van de gevel, een groot spitsboogvormig venster. Het motief van de twee baksteen kolommen is herhaald bij de vormgeving van de hoekpartijen van het schip. De gevels maken een zeer massieve indruk door de kleine venstertjes die in horizontale reeksen dicht bij elkaar geplaatst zijn. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de glas in lood ramen van Dr. H. Oidtmann (Linnich, Duitsland) met patronen van Baron en Barones van der Loe van Imstenraedt, uit 1922 en van het atelier F. Nicolas en Zonen uit Roermond; schilderingen op de spitsbogen voor en achter het altaar van Joan Collette uit 1926 ( gerestaureerd door Sjef Hutschemakers) ; veertien kruiswegstaties: schilderijen van Charles Eijck uit 1958; zwarte natuurstenen doopvont uit ca. 1890 met koperen deksel; hoofdaltaar, Maria- en Jozefaltaar en banken en biechtstoelen naar een ontwerp van Jos Wielders, hoofdaltaar bekleed met witte en zwarte marmer in Art Deco motieven. Waardering De R.K. Sint Franciscuskerk van Reijmerstok is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De kerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect Jos Wielders en wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. De kerk ontleent ensemblewaarde aan zijn situering in het dorp Reijmerstok en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit dorp. De parochiekerk is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de bovenregionale architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491690
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Franciscus van Assisi: R.K. Kerk
5
Recensie door: ()
prachtig gebouw, mooi rustgevend. Een mooie kleine kerk
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Franciscus van Assisikerk
Reijmerstok-Franciscus van Assisie (1).JPG
Plaats Reijmerstok
Gebouwd in 1922
Gewijd aan Franciscus van Assisi
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  491690
Architectuur
Architect(en) Jos Wielders
Afbeeldingen
Reijmerstok-Franciscus van Assisie (2).JPG
Voormalige kerk van 1838
Voormalige kerk van 1838
Lijst van rijksmonumenten in Reijmerstok
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Franciscus van Assisikerk is een kerkgebouw in Reijmerstok in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Gulpen-Wittem. Ze ligt aan de hoofdstraat door het dorp.

De kerk is in 1922 gebouwd met elementen van expressionisme naar het ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard. Het gebouw is opgetrokken in baksteen in twee tinten en is dwars op de weg geplaatst met een rechthoekig plattegrond met afgeronde hoeken. Ze is gedekt met een zadeldak met leien. Aan de straatzijde bevindt zich aan de kopkant van de kerk de toren met ingang. Tussen de straat en de kerk bevindt zich een toegangstrap om de hoger gelegen kerk te bereiken. Het kerkgebouw heeft een zadeldaktoren.

De oude kerk van Reijmerstok uit 1838 was opgetrokken in mergel en was eveneens gewijd aan Franciscus van Assisi. Deze bevindt zich thans links van de huidige kerk en is verbouwd. Het is een neoclassicistisch zaalkerkje dat werd gebouwd toen de parochie zich van die van Gulpen. Na de in gebruikname van de nieuwe kerk in 1922 werd de oude kerk verbouwd tot feestzaal en woonhuis.

Het huidige kerkgebouw is een rijksmonument en is gewijd aan Franciscus van Assisi.


Monumenten in de buurt van Franciscus van Assisi: R.K. Kerk in Reijmerstok

De Puthof, vroeger genaamd Brokkenhofke. Grote herenhoeve met binnenplaats

Reijmerstokkerdorpsstraat 88
Reijmerstok (Gemeente Gulpen Wittem)
De Puthof, vroeger genaamd Brokkenhofke. Grote HERENHOEVE met binnenplaats. Het woonhuis, XVII B-XVIII met ingangsrisaliet staat aan het kor..

Vakwerkhuis (oorspronkelijk boerderij) op L-vormige plattegrond, woongedeelte met verdieping en onder met rode Hollandse pannen gedekte zadeldaken

Reijmerstokkerdorpsstraat 96
Reijmerstok (Gemeente Gulpen Wittem)
Uit de 18e eeuw daterend (schuurgedeelte gedateerd 1758) VAKWERKHUIS (oorspronkelijk boerderij) op L-vormige plattegrond, woongedeelte met v..

Voormalige Limburgse hoeve, ten dele in vakwerk, ten dele in gepleisterd, geverfd en schoon metselwerk opgetrokken, deels tot pension verbouwde rond b ..

Reijmerstokkerdorpsstraat 77
Reijmerstok (Gemeente Gulpen Wittem)
Ten dele in 18e-eeuws vakwerk, ten dele in gepleisterd, geverfd en schoon metselwerk opgetrokken, deels tot pension verbouwde voormalige Lim..

Vakwerkhoeve; gelegen aan een driesprong

Reijmerstokkerdorpsstraat 108
Reijmerstok (Gemeente Gulpen Wittem)
Vakwerkhoeve, XVIII; gelegen aan een driesprong.

Ten dele in 18e- en 19e-eeuws vakwerk, ten dele in schoon metselwerk opgetrokken Limburgse hoeve op U-vormige plattegrond, ten dele met lage verdiepin ..

Reijmerstokkerdorpsstraat 75
Reijmerstok (Gemeente Gulpen Wittem)
Ten dele in 18e- en 19e-eeuws vakwerk, ten dele in schoon metselwerk opgetrokken Limburgse HOEVE op U-vormige plattegrond, ten dele met lage..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)