Franciscus van Assisi: R.K. Kerk in Reijmerstok

Reijmerstokkerdorpsstraat 95
6274NH Reijmerstok (gemeente Gulpen Wittem)

Architect: Jos Wielders

(1 recensie)

Beschrijving van Franciscus van Assisi: R.K. Kerk

Inleiding Met elementen van het Expressionisme in 1922 naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard gebouwde KATHOLIEKE KERK ter ere van de H. Franciscus van Assisië. Oplopende toegangstrap, deels geflankeerd door een laag natuursteen muurtje met hierop een smeedijzeren leuning. De kruiswegstaties zijn op grond van ouderdom vooralsnog uitgesloten van bescherming. Bijzonderheden: de verbouwde oude kerk, opgetrokken in mergel in 1838 en eveneens gewijd aan de H. Franciscus van Assisië, staat naast de huidige kerk. Omschrijving De parochiekerk heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond met afgeronde hoeken. De kerk telt eenbouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met leien. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in twee tinten. De kerk wordt volledig gedomineerd door de toren. De in de basis van de toren geplaatste deur wordt geflankeerd door twee bakstenen kolommen. Rechthoekige stalen glas in lood vensters. Spitsboogvormige stalen glas in lood vensters. Houten rechthoekige deur. Boven de deur bevindt zich in een iets vooruitspringend deel van de gevel, een groot spitsboogvormig venster. Het motief van de twee baksteen kolommen is herhaald bij de vormgeving van de hoekpartijen van het schip. De gevels maken een zeer massieve indruk door de kleine venstertjes die in horizontale reeksen dicht bij elkaar geplaatst zijn. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de glas in lood ramen van Dr. H. Oidtmann (Linnich, Duitsland) met patronen van Baron en Barones van der Loe van Imstenraedt, uit 1922 en van het atelier F. Nicolas en Zonen uit Roermond; schilderingen op de spitsbogen voor en achter het altaar van Joan Collette uit 1926 ( gerestaureerd door Sjef Hutschemakers) ; veertien kruiswegstaties: schilderijen van Charles Eijck uit 1958; zwarte natuurstenen doopvont uit ca. 1890 met koperen deksel; hoofdaltaar, Maria- en Jozefaltaar en banken en biechtstoelen naar een ontwerp van Jos Wielders, hoofdaltaar bekleed met witte en zwarte marmer in Art Deco motieven. Waardering De R.K. Sint Franciscuskerk van Reijmerstok is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De kerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect Jos Wielders en wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. De kerk ontleent ensemblewaarde aan zijn situering in het dorp Reijmerstok en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit dorp. De parochiekerk is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de bovenregionale architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Franciscus van Assisi: R.K. Kerk