Meer dan 63.000 rijksmonumenten


In Franse landhuisstijl met elementen van het neo-classicisme in 1926 in Gulpen

Woonhuis

Burgemeester Teheuxweg 1
6271JJ Gulpen (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van In Franse landhuisstijl met elementen van het neo-classicisme in 1926

Inleiding In Franse landhuisstijl met elementen van het Neo-Classicisme in 1926 naar een ontwerp van architect J. Bemelmans uit Meerssen gebouwd HERENHUIS. De opdrachtgever voor dit herenhuis was graaf R. Marchant d'Ansembourg. Aan de linkerzijgevel een aanbouw in een bouwlaag met plat dak daterend uit ca. 1970, deze aanbouw is uitgesloten van bescherming. De vrijstaande garage van recentere datum is eveneens uitgesloten van bescherming. Omschrijving Vrijstaand herenhuis met een rechthoekige plattegrond. Het object telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een mansardedak met leien in Maasdekking. Het betreft een markant herenhuis met een uitbouw aan de linkerzijgevel met een deur in hardstenen omlijsting en met een plat dak met hieraan een aanbouw van een praktijkruimte van recentere datum. Segmentboogvormige gelede houten en kunststof vensters; segmentboogvormige decoratieve houten deuren met gelede bovenlichten. Hoofddeel frontgevel symmetrisch opgebouwd; ingangspartij, gelegen in het middendeel, naar voren springend en doorlopend in de tweede bouwlaag, afgesloten door een frontonachtig geveldeel; in de tweede bouwlaag van dit geveldeel bevindt zich een terugliggend balkon met een halfronde ijzeren balustrade; de omlijsting van de deur is in hardsteen uitgevoerd, aan weerszijden mergelbanden met rustica; decoratieve tandlijst onder de dakrand; decoratieve vensters in de tweede bouwlaag. De treden en de raamdorpels zijn uitgevoerd in hardsteen. Het basement met plint rondom zijn gevormd van kunststeen, met uitzondering van de achterzijde en keuken. Hoeklisenen in mergel en met een blokmotief. Aan de achtergevel een uitbouw in twee bouwlagen met een plat dak. Waardering Het herenhuis is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het object bezit architectuurhistorische waarde wegens zijn bijzonder belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect Bemelmans uit Meerssen, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het herenhuis ontleent ensemblewaarde aan zijn situering en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de kern Gulpen. Het object is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur, en de bovenregionale architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491677
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van In Franse landhuisstijl met elementen van het neo-classicisme in 1926 in Gulpen

Met elementen van het eclecticisme gebouwd woonhuis

Rijksweg 79
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Inleiding Met elementen van het Eclecticisme omstreeks 1887 gebouwd WOONHUIS. In 1927 werd het woonhuis verbouwd naar een ontwerp van archi..

Sint Paulus Bekering

Wilhelminastraat 6
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
R.K. KERK uit 1840-'41, bestaande uit een eenbeukig schip, een westtoren een smaller rondgesloten koor met in de as een sacristie. Mechanisc..

Hoeve 'De Bek', voor 1825 tevens posthuis

Oude Akerweg 37
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
HOEVE "De Bek", voor 1825 tevens posthuis; bakstenen hoeve met binnenplaats. Resten van Kunradersteen. Links en rechts van de poort ankers 1..

Directeurswoning Gulpenerbrouwerij

Rijksweg 16
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Inleiding In een Traditioneel-ambachtelijke stijl in 1880 gebouwde DIRECTEURSWONING van nabij gelegen brouwerij, distilleerderij en azijnfa..

Gulpener Brouwerij

Rijksweg 17
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Brouwerij, XIXb, van baksteen en mergel; poort met stralenornament in boog.

Kaart & Routeplanner

Route naar In Franse landhuisstijl met elementen van het neo-classicisme in 1926 in Gulpen

Foto's (2)