Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Valkenberg: koepel in Gilze

Tuin Park Landgoed

Valkenberg 3
5126NA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Valkenberg: koepel

KOEPEL. Achthoekige rustieke houten koepel onder cirkelvormig rieten pundak. De koepel is omgaande aan de buitenzijde met verticale balkjes en aan de binnenzijde met horizontale balkjes bekleed. Tussen deze bekleding zijn restanten bewaard van een uit mos, buntgras en hooi samengestelde isolatie. Aan de voor(zuid-)zijde de getoogde entree, die, gezien de nog aanwezige duimen, oorspronkelijk van een deur was voorzien. Aan de drie achterste zijden een ruitvormig vensterkozijn, waarvan de ruiten thans ontbreken. De koepel, die uit de 19de eeuw dateert, staat op een verhevenheid aan de westzijde van de oprijlaan, ongeveer ter hoogte van de grafheuvel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 490849
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Valkenberg: koepel in Gilze

Buitenplaats Valkenberg

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
HOOFDGEBOUW (Huis Valkenberg). Deels onderkelderd een verdieping hoog hoofdgebouw op rechthoekige grondslag uit laatste kwart 18de eeuw en i..

Valkenberg: historische tuin- en parkaanleg

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Alhoewel historische bronnen met betrekking tot Valkenberg tot in de 14de eeuw teruggaan is de geschiedenis..

Valkenberg: koetshuis annex paardestal

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
KOETSHUIS ANNEX PAARDESTAL. Rode bakstenen bepleisterd 19de-eeuws koetshuis annex paardestal, overkapt door een met pannen gedekt zadeldak. ..

Valkenburg: kom

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
KOM. Rode bakstenen bepleisterde ronde kom met uitgeschulpte rand tegenover de hoofdentree van het huis. De kom dateert uit het einde van de..

Valkenberg: tuinvaas op sokkel

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
TUINVAAS OP SOKKEL. Monumentale hardstenen tuinvaas op sokkel in Lodewijk XVI-stijl, uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)