Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Valkenberg: grafkelder in Gilze

Kasteel Buitenplaats

Valkenberg 3
5126NA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1812


Beschrijving van Valkenberg: grafkelder

GRAFKELDER. Rode bakstenen deels opengebroken grafkelder onder koepelgewelf uit 1812. De grafkelder is opgenomen in een grote heuvelpartij, die het hart vormt van een voormalige 'Patte d'oie' (drie van de vijf lanen zijn thans nog bewaard). De grafkelder werd gebouwd voor de bijzetting van Josina Amalia van der Borch, die in 1812 overleed en die volgens een in 1810 in Breda executoir verklaarde wet van Napoleon uit 1804 niet in het familiegraf in de Grote Kerk te Breda kon worden bijgezet. In 1847 werd Anna Carolina Lucile douairiere Jantzon - van der Borch om dezelfde reden in de grafkelder bijgezet, aangezien vanaf 1 januari 1829 het begraven in kerken definitief werd verboden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 490848
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Valkenberg: grafkelder in Gilze

Buitenplaats Valkenberg

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
HOOFDGEBOUW (Huis Valkenberg). Deels onderkelderd een verdieping hoog hoofdgebouw op rechthoekige grondslag uit laatste kwart 18de eeuw en i..

Valkenberg: historische tuin- en parkaanleg

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Alhoewel historische bronnen met betrekking tot Valkenberg tot in de 14de eeuw teruggaan is de geschiedenis..

Valkenberg: koetshuis annex paardestal

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
KOETSHUIS ANNEX PAARDESTAL. Rode bakstenen bepleisterd 19de-eeuws koetshuis annex paardestal, overkapt door een met pannen gedekt zadeldak. ..

Valkenburg: kom

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
KOM. Rode bakstenen bepleisterde ronde kom met uitgeschulpte rand tegenover de hoofdentree van het huis. De kom dateert uit het einde van de..

Valkenberg: tuinvaas op sokkel

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
TUINVAAS OP SOKKEL. Monumentale hardstenen tuinvaas op sokkel in Lodewijk XVI-stijl, uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Valkenberg: grafkelder in Gilze

Foto's (5)