Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Valkenberg: manege annex paardestal en hondehokken in Gilze

Kasteel Buitenplaats

Valkenberg 3
5126NA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Valkenberg: manege annex paardestal en hondehokken

MANEGE ANNEX PAARDESTAL EN HONDEHOKKEN. Ornamentele manege annex paardestal en hondehokken uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het gepleisterde complex is omstreeks 1886 tot stand gekomen met gebruikmaking van elementen van de daar gestaan hebbende boerderij: zo zijn de hondehokken de voormalige opkamers geweest. De entree-zijde is tegenover het koetshuis annex paardestal gesitueerd, in het hart vaneen centraal onder een met riet gedekt bouwlichaam, en bestaat uit een dubbele getoogde deur met per deur een ruitvormig venster. Op de vedieping in relief een dubbele schijndeur met 4-ruitsindeling en een halfrond schijn-bovenlicht, dat door twee gebogen roeden wordt geleed. Oorspronkelijk bevond zich over de gehele breedte van deze gevel een in rustieke stijl uitgevoerd houten balkon. De aanzet van de steunbalken zijn in de gevel bewaard gebleven. Aan weerszijden van deze gevel een aanbouw onder lessenaarsdak, thans met golfplaten gedekt, waarin hondehokken zijn gehuisvest. Voor deze beide hokken is een uit drie treden bestaande stenen trap aangebracht. In de halve topgevel is een geometrisch patroon van rustieke balkjes rondom een stervormig venster (thans dichtgezet) aangebracht. Eronder een smeedijzeren hek van spijlen en voluten, dat hier ter afsluiting van de hokken werd geplaatst. Aan de linkergevel links een houten deur met rechts hiervan respectievelijk een dubbel 15-ruitsvenster en een dubbel 10- ruitsvenster. Aan de rechtergevel centraal een rechthoekig deurkozijn met deur en erboven een tochtgat. Achterzijde: beganegronds een aanbouw onder lessenaarsdak, die aan de zijgevels omgaat. Centraal een dubbele halve deur met per deur een beschildering met zandloper-motief. Aansluitend aan de bovendeur aan de linkerzijde een rechthoekig vensterkozijn met diefijzers. Aan de linkerzijde hiervan een identieke dubbele halve deur met aansluitend aan de bovendeur rechts een 3- ruitsvenster. Aan de rechterzijde een rechthoekig deurkozijn met links een 8-ruitsvenster. Op de verdieping een luik met 2- ruitsbovenlicht. Aansluitend aan de ZO-zijde van het complex een rechthoekige manege, omgeven door een gepleisterde rode bakstenen muur, die door rode bakstenen blokpijlers wordt geleed. Muur en pijlers zijn aan de bovenzijde van rode dakpannen als afzaat voorzien. Aan de ZO- zijde van de achtermuur een ronde met zandloper-motief beschilderde toegangsdeur onder een ronde verhoging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 490847
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Valkenberg: manege annex paardestal en hondehokken in Gilze

Buitenplaats Valkenberg

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
HOOFDGEBOUW (Huis Valkenberg). Deels onderkelderd een verdieping hoog hoofdgebouw op rechthoekige grondslag uit laatste kwart 18de eeuw en i..

Valkenberg: historische tuin- en parkaanleg

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Alhoewel historische bronnen met betrekking tot Valkenberg tot in de 14de eeuw teruggaan is de geschiedenis..

Valkenberg: koetshuis annex paardestal

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
KOETSHUIS ANNEX PAARDESTAL. Rode bakstenen bepleisterd 19de-eeuws koetshuis annex paardestal, overkapt door een met pannen gedekt zadeldak. ..

Valkenburg: kom

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
KOM. Rode bakstenen bepleisterde ronde kom met uitgeschulpte rand tegenover de hoofdentree van het huis. De kom dateert uit het einde van de..

Valkenberg: tuinvaas op sokkel

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
TUINVAAS OP SOKKEL. Monumentale hardstenen tuinvaas op sokkel in Lodewijk XVI-stijl, uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Valkenberg: manege annex paardestal en hondehokken in Gilze

Foto's (1)