Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Valkenberg: gedeelte van de schuur in Gilze

Kasteel Buitenplaats

Valkenberg 2
5126NA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1845


Beschrijving van Valkenberg: gedeelte van de schuur

(Valkenberg bij 2)SCHUUR. Deels houten en deels rode bakstenen schuur in 'Chalet-stijl' onder een met riet gedekt zadeldak met overstekende dakschilden. Het voorste (zuidoostelijke) gedeelte van de schuur is opgetrokken in verticale balken op een voeting van rode bakstenen koppen, en wekt associaties op met een 'Zwitserse', 'Noorse' of 'Russische' blokhut. Voor(ZO-)zijde: centraal de houten toegangsdeur met driehoekig blind bovenlicht met twee diagonaals gewijs geplaatste roeden. Aan weerszijden een venster met indeling in 4 rechthoekige velden, die elk door twee diagonaals gewijs geplaatste roeden in 4 driehoekige velden zijn verdeeld. De vensters worden door een blind aan de toegangsdeur identiek bovenlicht bekroond. Vermoedelijk zijn de vensters en bovenlichten vanouds blind en hebben deze louter een ornamentele waarde. Rechter gevel: aan de linker zijde een dubbele houten deur, die er later is in gezet, rechts hiervan een halfronde houten deur en aan de rechter zijde een halfrond vensterkozijn. Linker gevel: Aan de linkerzijde twee houten halfronde deuren met ertussen een halfrond vensterkozijn. Rechts van de deur een hoger gelegen halfronde deur, bereikbaar via een rode bakstenen trap van 3 treden. De schuur dateert uit omstreeks 1845, toen de aangrenzende tuinmanswoning werd gebouwd. De schuur heeft een grote waarde als ornamenteel onderdeel in het park in landschapstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 490846
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Valkenberg: gedeelte van de schuur in Gilze

Valkenberg: tuinmanwoning

Valkenberg 2
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
(Valkenberg 2)TUINMANSWONING. Gewit rood bakstenen tuinhuis met zwarte voeting aan de voor- en achterzijde en aan de rechter zijkant, op rec..

Buitenplaats Valkenberg

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
HOOFDGEBOUW (Huis Valkenberg). Deels onderkelderd een verdieping hoog hoofdgebouw op rechthoekige grondslag uit laatste kwart 18de eeuw en i..

Valkenberg: historische tuin- en parkaanleg

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Alhoewel historische bronnen met betrekking tot Valkenberg tot in de 14de eeuw teruggaan is de geschiedenis..

Valkenberg: koetshuis annex paardestal

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
KOETSHUIS ANNEX PAARDESTAL. Rode bakstenen bepleisterd 19de-eeuws koetshuis annex paardestal, overkapt door een met pannen gedekt zadeldak. ..

Valkenburg: kom

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
KOM. Rode bakstenen bepleisterde ronde kom met uitgeschulpte rand tegenover de hoofdentree van het huis. De kom dateert uit het einde van de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Valkenberg: gedeelte van de schuur in Gilze