Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Valkenberg: tuinmanwoning in Gilze

Woonhuis

Valkenberg 2
5126NA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1845


Beschrijving van Valkenberg: tuinmanwoning

(Valkenberg 2)TUINMANSWONING. Gewit rood bakstenen tuinhuis met zwarte voeting aan de voor- en achterzijde en aan de rechter zijkant, op rechthoekige grondslag onder met rode pannen gedekt zadeldak. De nok wordt door twee ronde rode bakstenen schoorstenen bekroond. De tuinmanswoning dateert uit 1845, blijkens de eerste steen, die in de zomer van 1845 door C.L.P. van der Borch werd gelegd. Voor(ZO-)zijde: aan de linkerzijde de voordeur met een beschildering van een gele zandloper tegen een zwart fond waarin in een cirkel een rode zandloper in een wit fond en met halfronde door twee gebogen spaakroeden in 3 ruiten geleed bovenlicht. Aansluitend rechts hiervan een 2-ruitsvenster met luiken met een beschildering als op de voordeur. Rechts van dit venster twee 4-ruitsvensters met luiken met een beschildering als boven en met een aan de voordeur identiek bovenlicht. Rechterzijde: twee 4- ruitsvensters met luiken met beschildering als boven en met een aan de voordeur identiek bovenlicht. In de topgevel een T-venster. Linkerzijde: in de topgevel een T-venster; eronder een 19de-eeuwse aanbouw onder lessenaarsdak, die een stuk voorbij de achtergevel is doorgetrokken. Deze aanbouw is voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. In de achtergevel van het tuinhuis boven aan de rechter zijde, tegen de hoek van de aanbouw, een klein 2-ruitsvenster met luik met beschildering als boven en met een aan de voordeur identiek bovenlicht. De tuinmanswoning heeft een grote waarde als ornamenteel onderdeel in de compositie van het park in landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 490845
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Valkenberg: tuinmanwoning in Gilze

Valkenberg: gedeelte van de schuur

Valkenberg 2
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
(Valkenberg bij 2)SCHUUR. Deels houten en deels rode bakstenen schuur in 'Chalet-stijl' onder een met riet gedekt zadeldak met overstekende ..

Buitenplaats Valkenberg

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
HOOFDGEBOUW (Huis Valkenberg). Deels onderkelderd een verdieping hoog hoofdgebouw op rechthoekige grondslag uit laatste kwart 18de eeuw en i..

Valkenberg: historische tuin- en parkaanleg

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Alhoewel historische bronnen met betrekking tot Valkenberg tot in de 14de eeuw teruggaan is de geschiedenis..

Valkenberg: koetshuis annex paardestal

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
KOETSHUIS ANNEX PAARDESTAL. Rode bakstenen bepleisterd 19de-eeuws koetshuis annex paardestal, overkapt door een met pannen gedekt zadeldak. ..

Valkenburg: kom

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
KOM. Rode bakstenen bepleisterde ronde kom met uitgeschulpte rand tegenover de hoofdentree van het huis. De kom dateert uit het einde van de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Valkenberg: tuinmanwoning in Gilze