Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Valkenberg: koetshuis annex paardestal in Gilze

Kasteel Buitenplaats

Valkenberg 3
5126NA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Valkenberg: koetshuis annex paardestal

KOETSHUIS ANNEX PAARDESTAL. Rode bakstenen bepleisterd 19de-eeuws koetshuis annex paardestal, overkapt door een met pannen gedekt zadeldak. Het huidige koetshuis annex paardestal dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw; het staat nog niet aangegeven op de Topografische en Militaire kaart uit 1845. Ca. 20 jaar geleden werd de voor(ZO-)gevel ca. 4 meter teruggeplaatst. Centraal aan deze zijde een houten deur met 8-ruitsvenster met aan weerszijden twee hooggelegen platte rechthoekige 2-ruitsvensters. In de topgevel een houten luik. Centraal aan de NO-zijde een dubbele korfboogvormige poort. Rechts hiervan een radvenster. Links boven aan de gevel een plat rechthoekig 2-ruitsvenster. Centraal aan de ZW-zijde eveneens een dubbele korfboogvormige poort met links een radvenster. De achtergevel is blind. Inwendig aan de NW-zijde het koetshuis met de oorspronkelijke 19de-eeuwse houten zadelkasten. Aan de ZO-zijde de paardestal met aan weerszijden van het middenpad de oorspronkelijke 19de-eeuwse paardeboxen met een 19de-eeuwse betegeling van 6-hoekige blauw-witte tegels erboven rondom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 490841
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Valkenberg: koetshuis annex paardestal in Gilze

Buitenplaats Valkenberg

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
HOOFDGEBOUW (Huis Valkenberg). Deels onderkelderd een verdieping hoog hoofdgebouw op rechthoekige grondslag uit laatste kwart 18de eeuw en i..

Valkenberg: historische tuin- en parkaanleg

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Alhoewel historische bronnen met betrekking tot Valkenberg tot in de 14de eeuw teruggaan is de geschiedenis..

Valkenburg: kom

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
KOM. Rode bakstenen bepleisterde ronde kom met uitgeschulpte rand tegenover de hoofdentree van het huis. De kom dateert uit het einde van de..

Valkenberg: tuinvaas op sokkel

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
TUINVAAS OP SOKKEL. Monumentale hardstenen tuinvaas op sokkel in Lodewijk XVI-stijl, uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeu..

Valkenberg: twee pijlers

Valkenberg 3
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
TWEE PIJLERS. Twee hardstenen ronde pijlers op een rechthoekig voetstuk en voorzien van een rechte afdekplaat. De pijlers, die uit het begin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Valkenberg: koetshuis annex paardestal in Gilze

Foto's (5)