Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dwarsdeelboerderij onder rieten schilddak in Havelte

Boerderij

Overcingelaan 2
7971RC Havelte (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1645 eind 18e of begin 19e eeuw (vensters)


Beschrijving van Dwarsdeelboerderij onder rieten schilddak

Boerderij. Omschrijving Op een ruim eigen terrein gelegen grote in aanleg midden-17de-eeuwse dwarsdeelboerderij (1645 e.v.), opgetrokken uit (gedeeltelijk gepotdekselde) bruinrode handvormsteen en gedekt door een rieten schilddak met stronok met toef; schoorsteen op scheiding woonkamer en keuken; vlechtingen; muizetand; staafankers. In de gevel van het woongedeelte eenvoudige vermoedelijk laat-18de-/vroeg-19de-eeuwse opgeklampte met eenvoudig snijraam met aan weerszijden twee laat-18de-eeuwse/vroeg-19de-eeuwse 15-ruitsschuiframen met luiken. De kopse gevel van het woongedeelte blind met uitzondering van bedestede-raampje met luik. De (gepotdekselde) kopse gevel van het stalgedeelte oorspronkelijk blind maar thans voorzien van twee kleine vensters. In de ten dele gepotdekselde gevels van het voormalige bedrijfsgedeelte (verglaasde) baanderdeuren en staldeuren en -vensters van verschillend formaat. In het interieur ondermeer van belang vloer van rode en grijze plavuizen, oorspronkelijk balkenplafond, wit betegelde schouw rustend op eenvoudig geprofileerde zandstenen pilasters, eenvoudige houten bedstedewand; 17de- eeuwse opgeklampte deur naar aangrenzende kamer, die is gelegen tussen kopkamer en voormalig stalgedeelte; deze 'tussenkamer' met eveneens oorspronkelijk balkenplafond, kent nagenoeg dezelfde inrichting als de 'kopkamer'; de bedestedewand doet hier echter dienst als scheidings- en kastenwand; in een der hoeken een wiemel. Stalgedeelte met met behoudens enige aanpassingen oorspronkelijk 17de-eeuws ankerbalkgebint met slietenzoldering en veestalling. Waardering In aanleg midden-17de-eeuwse boerderij met eind-18de/vroeg-19de-eeuwse detaillering van algemeen belang wegens - ouderdom - de verzorgde architectonische vormgeving van zowel ex- als interieur - materaalgebruik en kenmerkende vormgeving - de nog aanwezige waardevolle interieur-onderdelen - de hoge mate van gaafheid en oorspronkelijkheid van ex- en interieur (constructieve onderdelen, materiaalgebruik, detaillering, indeling interieur, interieur-onderdelen) - de visuele (en vroeger ook functionele) relatie met de schaapskooi en het ten dele met keitjes bestrate erf alsook de relatie met het nabij gelegen in aanleg uit dezelfde tijd daterende Huis Overcinge - de ligging aan de met veldkeitjes bestrate voormalige postweg naar Coevorden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 489887
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dwarsdeelboerderij onder rieten schilddak in Havelte

Dwarsdeelboerderij, schaapskooi

Overcingelaan 2
Havelte (Gemeente Westerveld)
Vrijstaande schaapskooi Omschrijving Op het erf gelegen houten schaapskooi met, behoudens enige aanpassingen, midden-17de eeuws ankerbalkg..

Boerderij met korte gevel met toppinakel en haaks aangebouwde houten bijschuur

Overcingelaan 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
Boerderij met haaks aangebouwde houten bijschuur, korte gevel met toppinakel en uitgestoken jaartalanker 1759.

Tweeloöerhof

Overcingelaan 5
Havelte (Gemeente Westerveld)
Gedeeltelijk onderkelderde 18e-eeuwse uit Tweeloo (gemeente Meppel) overgeplaatste (voormalige) middenlangsdeel boerderij met zijbaander, op..

Overcinge 1 Overcinge

Linthorst Homanlaan 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
HUIS Overcinge. Oorspronkelijk 17e eeuws landhuis, in 1850 sterk gewijzigd. Een der zijgevels nog vrijwel plm 1640. Schildhoudende leeuwen o..

Overcinge 3 Overcinge, tuinhuis

Linthorst Homanlaan 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Tuinhuis gebouwd in Ambachtelijk-traditionele stijl in de tuin van de voormalige havezate Overcinge. Het tuinhuisje is gebouwd ro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dwarsdeelboerderij onder rieten schilddak in Havelte

Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven