Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee kalkovens in Hasselt

Nijverheid Industrie

Kalkovenwegje 3
8061CZ Hasselt (gemeente Zwartewaterland)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1850 vernieuwd in 1947 en ca. 1970 1981 (rest.) 1850 ca. 1850 vernieuwd in 1947 en ca. 1970 1981 (rest.)


Beschrijving van Twee kalkovens

Inleiding: Twee schachtovens van een kalkbranderijcomplex, gelegen op een terreingedeelte tussen de stadsgracht en de Dedemsvaart, direct ten noorden van de oude stadskern van Hasselt en behorend tot het beschermde stadsgezicht. Het betreft hier de beide oudste ovens. Tot het complex behoorden nog twee kalkovens, respectievelijk daterend van rond 1946 en rond 1970, alsmede een rond 1946 gebouwde lange loods tevens leshuis waarlangs later een kleinere schuur is gezet. Deze complexonderdelen zijn evenwel eind 1994 afgebroken. Voorts zijn roerende goederen behorend tot het kalkbranderijbedrijf op het terrein aanwezig, met name een jacobsladder, japanners, verdeelbak, zeef en verpakopstelling. Omschrijving: De twee oudste, ronde ovens zijn opgetrokken uit handvorm bakstenen en dateren van ca. 1850. Rond 1946 werd het bovenstuk van de schacht vernieuwd, vonden er herstellingen aan de steunberen plaats en werden ze geschikt gemaakt voor continu gebruik. De ovens hebben in de schacht een laaddeur en er zijn ijzeren ankers in en om de rookvang aangebracht. Van dit op zich belangrijke historisch-industrieel complex met kalkovens zijn de beide oudste ovens typologisch, architectuur- en cultuurhistorisch van belang. Deze twee ovens zijn relatief goed bewaard gebleven; latere herstellingen en aanpassingen zijn als zodanig herkenbaar. Waardering: Twee op een kalkbranderijcomplex gesitueerde kalkovens, van cultuurhistorisch en industrieel-archeologisch belang als monument vanwege: - de typologische betekenis in de ontwikkeling van de oventypen in ons land, als voorlopers van de door W.F. Stoel rond 1860 ontwikkelde oven; - de situering als onderdeel van een complex van historisch-geografische betekenis en gesitueerd aan transportroutes overwater; - het belang van dit complex voor het sociaal-economisch beeld van deze bedrijfstak in het algemeen en voor Hasselt en omgeving in het bijzonder; - het feit dat (restanten van) schelpkalkbranderijen in dit deel van het land, maar ook elders in Nederland, inmiddels zeer zeldzaam zijn geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 489135
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee kalkovens in Hasselt

Nieuwe Gasthuis Voorm. Nieuwe Gasthuis (17e eeuw: predikantswoning, stadsschoolhuis, Latijnse en Duitse school)

Baangracht 5
Hasselt (Gemeente Zwartewaterland)
Fors pand onder een kap nr 6. Met daklijst.

Nieuwe Gasthuis Voorm. Nieuwe Gasthuis (18e eeuw: Franse kostschool) (19e eeuw: burgemeesterswoning)

Baangracht 6
Hasselt (Gemeente Zwartewaterland)
Fors, gepleisterd en gewit pand onder een kap met nr 5.

Eenvoudig verdiepingloos huisje

Baangracht 2
Hasselt (Gemeente Zwartewaterland)
Eenvoudig verdiepingloos huisje.

Eenvoudig verdiepingloos huisje

Baangracht 1
Hasselt (Gemeente Zwartewaterland)
Eenvoudig verdiepingloos huisje.

Huis met geheel herstelde puntgevel met zandstenen waterlijsten en uitgekraagde toppilaster op consoles met engelenkopje

Heerengracht 1
Hasselt (Gemeente Zwartewaterland)
Huis met geheel herstelde puntgevel XVIII met zandstenen waterlijsten en uitgekraagde toppilaster op consoles met engelenkopje, voor overige..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee kalkovens in Hasselt

Foto's (4)