Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zeezwaluwhof: binnenring met poorten in 's Gravenhage

Woonhuis

Zeezwaluwhof 2
2583SZ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1916-17 1916 1916-17
Architect: W. Greve; G. Albers Greve, Willem W. Greve; G. Albers


Beschrijving van Zeezwaluwhof: binnenring met poorten

Inleiding Naar rationalistisch ontwerp van W. Greve en P.C. Albers in 1916-17 uitgevoerde BINNENRING met poorten van het gemeentelijk woningbouwcomplex Zeezwaluwhof. N.B. De poort aan de zijde van de Meeuwenstraat is vervangen door nieuwbouw. Rondom een binnenhof met vierkant middenplantsoen gesitueerde binnenring van uit baksteen opgetrokken eengezinswoningen, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak, per woning twee assen breed. De hoeken worden gemarkeerd door hoger opgetrokken woningen, bestaande uit twee bouwlagen onder een pannen tentdak. Drie poortdoorgangen in het midden van de gevelwand geven toegang tot de buitenring. De hoger opgetrokken poorten bezitten een rondboogvormige doorgang met tongewelf en zijn gedekt door een zelfstandig zadeldak. Waardering Binnenring met eengezinswoningen en poorten, behorend tot de Zeezwaluwhof, van sociaal-historisch waarde als onderdeel van een van de vroegste gemeentelijke woningbouwcomplexen in Den Haag. Typologische en stedebouwkundige waarde ontleent het complex aan de gedifferentieerde opbouw rondom een besloten binnenhof met plantsoen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 488303
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zeezwaluwhof: binnenring met poorten in 's Gravenhage

Zeezwaluwhof: buitenring met poorten

Zeezwaluwstraat 1
's Gravenhage
Inleiding Naar rationalistisch ontwerp van W. Greve en G. Albers in 1916-17 uitgevoerde BUITENRING met poorten van het gemeentelijk woning..

Winjewanje

Nieboerweg 214
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van de in oorsprong vrijstaande villa genaamd Winjewanje, gebouwd tussen 1924-1927 door de architecten F. Gerretsen ..

Winjewanje

Nieboerweg 216
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van de in oorsprong vrijstaande villa Winjewanje, gebouwd tussen 1924-1927 door de architecten F. Gerretsen en C. W..

Herenhuis

Willem de Zwijgerlaan 5
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1902, gebouwd in opdracht van de bouwmaatschappij Statenplein. Het pand vormt onderdeel van een reeks aaneengeslo..

Herenhuis

Willem de Zwijgerlaan 1A
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1902, gebouwd in opdracht van de bouwmaatschappij Statenplein. Het pand vormt onderdeel van een reeks aaneengeslo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zeezwaluwhof: binnenring met poorten in 's Gravenhage

Foto's (3)