Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zeezwaluwhof: buitenring met poorten in 's Gravenhage

Woonhuis

Zeezwaluwstraat 1
2583RD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1916-17 1916 1916-17
Architect: W. Greve; G. Albers Greve, Willem W. Greve; G. Albers


Beschrijving van Zeezwaluwhof: buitenring met poorten

Inleiding Naar rationalistisch ontwerp van W. Greve en G. Albers in 1916-17 uitgevoerde BUITENRING met poorten van het gemeentelijk woningbouwcomplex Zeezwaluwhof. N.B. Sommige portieken zijn naderhand dichtgezet met een glazen tochtpui. De poort aan de zijde van de Meeuwenstraat is vervangen door nieuwbouw. Rondom een vierkante binnenring gesitueerde buitenring van uit baksteen opgetrokken beneden- en bovenwoningen, bestaande uit twee bouwlagen onder een dwars met pannen gedekt zadeldak, per woning twee assen breed. De gevelvlakken zijn risalerend en bezitten trapeziumvormige openingen naar de in een portiek gelegen entrees van de woningen. De woningen aan de kant van de Nieboerweg bezitten voortuinen die door een bakstenen borstwering van de straat zijn gescheiden. In het midden van drie gevelwanden is een rondboogvormige poortdoorgang gesitueerd die toegang geeft tot de straatzijde en de binnenring. De poortdoorgangen bezitten bakstenen tongewelven. Aan de binnenzijde van de ring worden de doorgangen gemarkeerd door twee torenvormige bouwlichamen met tentdak. Waardering Buitenring met boven- en benedenwoningen en poorten, behorend tot de Zeezwaluwhof, van sociaal-historisch waarde als onderdeel van een van de vroegste gemeentelijke woningbouw- complexen in Den Haag. Typologische en stedebouwkundige waarde ontleent het complex aan de gedifferentieerde opbouw rondom een besloten binnenhof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 488302
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zeezwaluwhof: buitenring met poorten in 's Gravenhage

Zeezwaluwhof: binnenring met poorten

Zeezwaluwhof 2
's Gravenhage
Inleiding Naar rationalistisch ontwerp van W. Greve en P.C. Albers in 1916-17 uitgevoerde BINNENRING met poorten van het gemeentelijk woni..

Winjewanje

Nieboerweg 214
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van de in oorsprong vrijstaande villa genaamd Winjewanje, gebouwd tussen 1924-1927 door de architecten F. Gerretsen ..

Winjewanje

Nieboerweg 216
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van de in oorsprong vrijstaande villa Winjewanje, gebouwd tussen 1924-1927 door de architecten F. Gerretsen en C. W..

Herenhuis

Willem de Zwijgerlaan 5
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1902, gebouwd in opdracht van de bouwmaatschappij Statenplein. Het pand vormt onderdeel van een reeks aaneengeslo..

Herenhuis

Willem de Zwijgerlaan 1A
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1902, gebouwd in opdracht van de bouwmaatschappij Statenplein. Het pand vormt onderdeel van een reeks aaneengeslo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zeezwaluwhof: buitenring met poorten in 's Gravenhage

Foto's (2)