Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Mellard in 's Gravenhage

Woonhuis

Javastraat 2 A
2585AM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1908
Architect: A. Broese van Groenou en W.C. Fletterman Broese van Groenou, Adolf A. Broese van Groenou en W.C. Fletterman


Beschrijving van Huize Mellard

Inleiding Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in een historiserende stijl naar ontwerp van de architecten A. Broese van Groenou en W.C. Fletterman in opdracht van Gertruida Louisa Dam, weduwe van Frederik Wilhelm Koeseman. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een hoog met leien gedekt schilddak, drie vensterassen breed. Het dak is voorzien van pirons, een dakkapel met lessenaarsdak en twee kleine dakkapellen, eveneens met pirons. De gevels zijn van baksteen met zandstenen deur- en venster- omlijstingen en rijke sculpturale onderdelen. De vensterassen verspringen ten opzichte van elkaar. De voordeur bevindt zich in de linkeras en bezit panelen en een glas-in-lood rondboog- bovenlicht, alsmede een reliƫf met aan de Javaanse kunst ontleende versieringsmotieven. Hierboven is een tweedelig venster. De middelste as heeft een glaspui, waarboven eveneens een tweedelig venster. De rechteras bezit tegen de eerste bouwlaag een segmentvormige erker en in de tweede bouwlaag een driedelige raampartij, bestaande uit openslaande deuren en aan weerszijden vensters tot de halve hoogte (type melkmeisje). De as wordt afgesloten door een puntgevel waarop in zandsteen gebeeldhouwde dierfiguren zijn gesitueerd. Het merendeel van de vensters is in kleine roeden onderverdeeld. De vensters van de eerste bouwlaag worden onderling verbonden door een hardstenen cordonlijst. De kroonlijst rust op houten klossen. Het fries is voorzien van een bakstenen decoratie en kleurige siermotieven. De linkergevel bevat twee geheel in glas-in-lood uitgevoerde vensters, eveneens met zandstenen omlijsting. De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren tuinhek op een bakstenen voet. Waardering Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een pand in een historiseren- de bouwstijl uit het eerste decennium van de twintigste eeuw. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van drie in een verspringende rooilijn gebouwde villa's uit dezelfde periode heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige situering op de kruising Javastraat-Laan van Meerdervoort-Zeestraat-Scheveningseweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 487807
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Mellard in 's Gravenhage

Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in een historiserende bouwstijl

Javastraat 2b
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in een historiserende bouwstijl door de architecten A.P. Smits en J. Fels in..

Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in de stijl van de Um 1800-Bewegung

Javastraat 2
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in de stijl van de Um 1800-beweging naar ontwerp van architect E.F. Ehnle, i..

Statig woonhuis

Javastraat 2C
's Gravenhage
Statig WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e-..

Statig woonhuis

Javastraat 2D
's Gravenhage
Statig WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e-..

Statig woonhuis

Javastraat 2E
's Gravenhage
Statig WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e-..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Mellard in 's Gravenhage

Foto's (1)