Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Mellard in 's Gravenhage

Woonhuis

Alexander Gogelweg 2
2517JH 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913 1913 1913
Architect: Z. Hoek; J.T. Wouters Hoek, Z. Z. Hoek; J.T. Wouters


Beschrijving van Huize Mellard

Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door de architecten Z. Hoek en J.T. Wouters in een historiserende bouwstijl en in oorsprong genaamd Huize Mellard. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met leien gedekte mansarde kap. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen en geleed door pilasters met natuurstenen kapitelen, die een doorlopende natuurstenen architraaf dragen. De middenas van de voorgevel is opgetrokken tot een topgevel die voorzien is van een trapsgewijs verspringende natuurstenen decoratie langs de daklijst. Bovenin de topgevel is een gevelsteen met jaartal 1913. De ingangspartij is als uitbouw tegen de middenas gesitueerd en wordt geflankeerd door twee zuilen in een vrije interpretatie van de Dorische orde. Hierboven bevindt zich een balkon met gemetselde balustrade met een natuurstenen dekplaat en onderrand. Van de zijgevels is het gedeelte achter de voorgevel als risaliet uitgebouwd. Aan de linkerzijgevel aan de Johan de Wittlaan is een natuurstenen balkon met gemetselde pijlers waartussen een ijzeren sierhekwerk, rustend op forse gemetselde uitkragingen. Hieronder bevinden zich twee deuren waartoe een trapje leidt. Langs de rechterzijgevel aan de Andries Bickerweg is een breed bordes, waarboven eennatuurstenen balkon, gesteund door drie Dorische zuilen. De achtergevel bezit een aangebouwde erker, waarboven een smal natuurstenen balkon. Op de begane grond zijn twee deuren, waartoe een brede trap leidt. De vensters bezitten in roeden onderverdeelde bovenlichten en worden aan de bovenzijde afgesloten door natuurstenen blokken. De goot rust op dunne houten consoles, waartussen cassetten. Het dak is voorzien van dakkapellen met vensters in roedenverdeling, en zijn gedekt door leien schilddaken. De tuin wordt rondom van de straat gescheiden door een nieuw ijzeren hekwerk op een lage gemetselde voet, voorzien van bakstenen hekpijlers met een natuurstenen dekplaat. Waardering Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het tweede decennium van de 20ste eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. Een stedebouwkundig belang vormt de waardevolle ligging op de hoek Andries Bickerweg/Tobias Asserlaan/Johan de Wittlaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 487574
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Mellard in 's Gravenhage

Helft van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde villa's in een historiserende bouwstijl

Johan de Wittlaan 12
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaand bouwblok uit 1914-1917, bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde vil..

Helft van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde villa's in een historiserende bouwstijl

Andries Bickerweg 5A
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaand bouwblok uit 1914-1917, bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde vil..

Simpang

Alexander Gogelweg 4
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913-1914, genaamd villa Simpang en gebouwd door architect Ed. Cuypers in een historiserende bouwstijl in ..

Gondang

Andries Bickerweg 1C
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, genaamd villa Gondang en in opdracht van G.Th.E.R. Arnold gebouwd door architect S. de Clerq in een ..

Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Jacob Catslaan 14
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1925, gebouwd door de gebroeders A.D.N. en J.G. van Gendt in opdracht van E.H. de Vries, in een historiser..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Mellard in 's Gravenhage

Foto's (1)