Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Buitenrustweg 3
2517KD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912-13 1912 1912-13
Architect: J.W. Hanrath Hanrath, Johan J.W. Hanrath


Beschrijving van Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Inleiding Vrijstaande villa uit 1912-1913, in opdracht van J.F. de Vogel gebouwd door architect J.W. Hanrath in een historiserende bouwstijl. N.B. De aan de achterzijde gelegen forse aanbouw uit 1957 is van bescherming uitgezonderd. Omschrijving Villa op complexe plattegrond, bestaande uit parterre, beletage en verdieping onder samenstel van met leien gedekte schilddaken. De in schoon metselwerk uitgevoerde gevels worden afgesloten door hoekblokken. De voorgevel heeft een risalerende middenas, bekroond door een tympaan waarin een halfcirkelvormig venster. De ingang op de beletage in de middenas is voorzien van een gesneden bovenlicht in een neo- Lodewijk XIV-stijl en wordt omgeven door een zandstenen omlijsting waarboven een balkon met smeedijzeren hekwerk. Het venster hierboven wordt omlijst door bakstenen pilasters die een rechte zandstenen kroonlijst dragen. De ingang is bereikbaar via een hoog bordes met twee flankerende gebogen trappen met natuurstenen treden en smeedijzeren leuningen, waartussen een ovaalvormig oculus. Het middendeel van de linker- en rechterzijgevel is als forse risaliet behandeld. In de rechterzijgevel bevindt zich een zij-ingang, geflankeerd door pilasters. De middenas van de achtergevel is als risaliet uitgevoerd, onder een afzonderlijk schilddak. Aan deze gevel bevinden zich een verspringende aanbouw, waarop een bordes met bakstenen pijlers en smeedijzeren hekwerk, een driezijdig uitgebouwde erker, waarboven een balkon met smeedijzeren hekwerk en links in de hoek van de gevel een erker, voorzien van Dorische halfzuilen. De houten schuifvensters bezitten een kleine roedenverdeling in 18e-eeuwse trant. De rechterzijgevel heeft drielichtvensters met roedenverdeling, waarvan de middelste op de verdieping als rondboogvenster is uitgevoerd. De gootlijst rust op houten klossen. Het dak is voorzien van dakkapellen met vensters met roedenverdeling en driehoekige frontons, en hoekschoorstenen met siermetselwerk. De oorspronkelijke structuur van het interieur met centrale hal waaromheen gegroepeerde vertrekken is met uitzondering van de kapverdieping nog aanwezig. De bijbehorende tuin, naderhand gedeeltelijk verhard in afwijking van de oorspronkelijke groen-aanleg, wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hekwerk op een lage gemetselde voet, voorzien van hekpijlers met een hardstenen dekplaat. Waardering Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 487569
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl in 's Gravenhage

Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Jacob Catslaan 14
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1925, gebouwd door de gebroeders A.D.N. en J.G. van Gendt in opdracht van E.H. de Vries, in een historiser..

Theodora

Carnegielaan 9
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, in opdracht van Felix Stokvis gebouwd door de architecten A. Smits en J. Fels in een historiserende ..

Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Tobias Asserlaan 6
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, in opdracht van de familie P. Eschauzier gebouwd door architect L.J. Falkenburg in een historiserend..

Japanse Ambassade

Tobias Asserlaan 2
's Gravenhage
Riant woonhuis in importante, zeer eigen stijl van architect J. Limburg (1912-1914).

Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Tobias Asserlaan 8
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, in opdracht van W.M. Scheurleer gebouwd door de architecten M.A. en J. van Nieukerken in een historis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl in 's Gravenhage

Foto's (1)