Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Warenhuis, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesmann in expressionistische stijl in 's Gravenhage

Gebouw

Spui 3
2511BL 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1928 1928 1928
Architect: J. Kuijt Kuijt, Jan J. Kuijt


Beschrijving van Warenhuis, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesmann in expressionistische stijl

Inleiding WARENHUIS, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesman in expressionistische stijl in 1928 naar het ontwerp van de architect J. Kuyt. N.B. De bescherming beperkt zich uitsluitend tot de voorgevel. Omschrijving Voorzijde van een warenhuisgebouw; de grotendeels bakstenen gevel is bij de parterre bekleed met een naar voren springend gevelvlak dat boven de parterre door muurdammen in zeven traveeen is verdeeld, waarin smalle, hoge vensters (in oorsprong met stalen kozijnen). Boven deze raampartij is een zware, natuurstenen latei, gedragen door gebeeldhouwde consoles. Hierboven een verdieping met zes vensters waarin driedelige (in oorsprong stalen) kozijnen. Het terugliggende rechter gedeelte van de gevel, gemarkeerd door afgeronde hoeken in het metselwerk, bezit in de parterre een paraboolvormige toegangspoort in natuurstenen omlijsting en daarboven een verticale reeks liggende vensters van het trap- penhuis. Aan de bovenzijde wordt dit bouwdeel bekroond door zwaar, natuurstenen lijstwerk. Met de terugliggende dakverdie- ping en het vooruitspringende, lagere geveldeel vormt deze rechter hoekpartij een plastisch geheel. De parterre bevat voorts teruggerooide brede etalageruiten met ingang in het midden en links een verdiepte, rechthoekige inrijpoort. Waardering Het warenhuis is wat betreft de voorzijde van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde, als voorbeeld van door de Amsterdamse School beinvloede expressionistische architectuur uit de jaren twintig van de twintigste eeuw en als voorbeeld van geavanceerdewarenhuisarchitectuur uit de genoemde periode. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 487567
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Warenhuis, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesmann in expressionistische stijl in 's Gravenhage

Voormalig modemagazijn in de historiserende stijl van de "Um 1800-Bewegung"

Spui 1
's Gravenhage
Inleiding Voormalig modemagazijn uit 1915 op de hoek van de Spuistraat en het Spui in de historiserende stijl van de "Um 1800- Beweging". ..

Voormalig modemagazijn in de historiserende stijl van de "Um 1800-Bewegung"

Spuistraat 72
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig modemagazijn uit 1909 op de hoek van de Spuistraat-Hofweg in de historiserende stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegi..

Nieuwspoort

Lange Poten 10
's Gravenhage
Nieuwspoort. Gepleisterd GEBOUW met verdieping en geprofileerde houten kroonlijst, in de huidige vorm eerste helft 19e eeuw. Vensters in g..

Pand met eenvoudige gevel met rechte kroonlijst

Hofsingel 6
's Gravenhage
PAND met eenvoudige 18e-eeuwse gevel met rechte kroonlijst.

Pand met gevel van goede verhoudingen

Hofsingel 8
's Gravenhage
PAND met 19e-eeuwse gevel van goede verhoudingen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Warenhuis, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesmann in expressionistische stijl in 's Gravenhage

Foto's (1)