Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in neo-renaissancestijl in Groningen

Woonhuis

Ubbo Emmiussingel 67
9711BG Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Herenhuis in neo-renaissancestijl

Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van H. Tjaden, A. van der Want en G. Schnitger in de bouwstijl van de neo-Renaissance. Het gebouw is thans in gebruik als magazijn en woonhuis en is inwendig deels aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een zadeldak, belegd met een zwarte golfpan. De voorgevel is drie traveeën breed, opgemetseld uit roodbruine baksteen en verlevendigd met stuc dorpelbanden. Voor de ingang bevindt zich een hardstenen stoep van anderhalve meter diep met een trappenvlucht van zeven treden. Stoep en trap worden omzoomd door een smeedijzeren hekwerk. Het souterrain is gepleisterd in imitatie-rustica. De voordeur is in een ondiep portiek geplaatst. De overgang tussen de bouwlagen wordt aangegeven door geprofileerde stuc cordonlijsten. De vensters zijn voorzien van gepleisterde borstweringen. Het gebouw bevat op de begane grond rechtgesloten vensters met ontlastingsbogen in de vorm van afgeplatte boegen. De boogtrommels zijn gevuld met gekleurde baksteendecoratie. Op de verdieping zijn de vensters gesloten met rondbogen, die zijn voorzien van negblokken en sluitstenen. Op de verdieping is voor de middelste travee een balkon met balustrade op bewerkte consoles aangebracht. De gevel is hier geleed met gecanneleerde pilasters. De geveltop is met afdeklijsten, pilasters en banden van pleisterwerk doorsneden en wordt bekroond door een wapencartouche met rolwerkwangen en sierballen. In de geveltop bevindt zich een rondboogvenster, geflankeerd door smallere, rechtgesloten vensters. De verdiepingen worden beëindigd door een fries van gekleurde baksteendecoratie in de velden tussen het lijstwerk in stuc. De achtergevel bevat de oorspronkelijke indeling met twee rechtgesloten T-vensters op de verdieping en een brede, rechthoekige houten serre met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten aan de achterzijde op stiepen. Inwendig is de structuur en indeling deels bewaard gebleven. Van belang onder meer de geornamenteerde stuc plafonds op de bel étage en het houten trappenhuis. Waardering HERENHUIS, deel uitmakend van een symmetrisch opgezet ensemble en opgetrokken in een eclectische bouwstijl met stijlkenmerken van de neo-Renaissance, kenmerkend voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege de esthetische en architectonische kwaliteiten van het ontwerp. Bovendien vormt het ensemble met een unieke totaalvormgeving en deel uitmakend van de waardevolle, aaneengesloten bebouwing aan de noordzijde van de Ubbo Emmiussingel, een belangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks langs de zuidkant van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486939
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in neo-renaissancestijl in Groningen

Herenhuis in de bouwstijl van de neo-Renaissance

Ubbo Emmiussingel 65
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in ..

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Ubbo Emmiussingel 69
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in ..

Herenhuis in eclectische bouwstijl met neo-classicistische kenmerken

Ubbo Emmiussingel 75
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van Jhr. W.D. Ju..

Herenhuis in rijk versierde, eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 59A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, bestaande uit twee afzonderlijke gebruikseenheden, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubb..

Hof van Weena

Ubbo Emmiussingel 57
Groningen
Inleiding HERENHUIS, genaamd 'Hof van Weena', gesitueerd in de nagenoeg gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordeli..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in neo-renaissancestijl in Groningen

Foto's (1)