Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brugwachtershuisje Herman Colleniusbrug in Groningen

Weg En Waterwerk

Herman Colleniusstraat 72
9718KW Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1925
Architect: S.J. Bouma Bouma 1925 S.J. Bouma


Beschrijving van Brugwachtershuisje Herman Colleniusbrug

Inleiding BRUGWACHTERSHUISJE van de Herman Colleniusbrug, vrijstaand gesitueerd aan de zuidwestelijke zijde van de vernieuwde Herman Colleniusbrug, die een belangrijke verbinding vormt tussen de Oranjebuurt en de Schilderswijk, gebouwd in 1925 in opdracht van de gemeente naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) in de stijl van de Amsterdamse School. De Herman Colleniusbrug zelf is gemoderniseerd en valt buiten de bescherming. Omschrijving Het huisje staat aan de zuidwestelijke zijde in de oksel van brug en landhoofd en rust op een halfrond, gemetseld basement. Aan de zijde van de kade is het huisje met hoekige liseenachtige schoorstenen expressief vormgegeven. De zuidgevel bevat een deur met twee zijlichten die worden beëindigd door een borstwering van staand metselwerk. Aan de waterzijde bevat het huisje boven het basement een halfrond uitgebouwde, iets overstekende vensterreeks met stalen sponningen die op een betonlatei rust. Het huisje wordt afgedekt door een betonnen, schelpvormige kap die tegen de strakke, verticale opbouw is geplaatst. WaarderingBRUGWACHTERSHUISJE van de Herman Colleniusbrug, gebouwd in 1925 met een opmerkelijke vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J.Bouma), van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege zijn gaafheid en zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486905
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brugwachtershuisje Herman Colleniusbrug in Groningen

Watertoren Hofstede de Grootkade

Dr. C. Hofstede de Grootkade 48
Groningen
Inleiding WATERTOREN, geheel vrijstaand gesitueerd in de noordwesthoek van de Schildersbuurt aan het Reitdiep op de hoek van de Dr. C. Hofst..

Poort van De Toekomst

Taco Mesdagplein 7A
Groningen
Inleiding POORT met beelden en reliëfs in de gevel van het kantoorgebouw van de voormalige socialistische coöperatieve bakkerij 'De Toekom..

Plantsoenbrug met brugwachtershuis

Dr. C. Hofstede de Grootkade 26
Groningen
Inleiding BRUG MET BRUGWACHTERSHUIS, gesitueerd over het Reitdiep en de verbinding vormend tussen de Westersingel en de Leliesingel aan de n..

Herenhuis in Overgangsarchitectuur

Kraneweg 74
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de uit overwegend herenhuizen van rond de eeuwwisseling bestaande, gesloten zuidelijke gevelwand van de K..

Woonhuis met kantoor in Overgangsarchitectuur

H.W. Mesdagplein 16
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de noordoostelijke hoek van het H.W. Mesdagplein en de Herman Colleniusstraat, gebouwd in 1909 als eigen w..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)