Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Westersingel 11
9718CA Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Herenhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de uit overwegend eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande gesloten, oostelijke gevelwand van de Westersingel, gebouwd in 1884 in opdracht van J.B. Jager in een eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het gebouw kreeg in 1934 een winkelfunctie en is daartoe inwendig aangepast. Het gebouw is thans in gebruik als winkel en woonruimte. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een dwars geplaatst schilddak, belegd met een zwarte Friese golfpan. De voorgevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst met tandlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. Het halfsteens vooruitspringende middenrisaliet wordt bekroond door een licht gebogen tympaan. Op de kroonlijst is in zwarte belettering "Anno 1884" geschilderd. De voorgevel is drie travee├źn breed en bevat op de begane grond een moderne winkelpui. Het gevelmuurwerk van de verdiepingen is opgemetseld uit roodbruine baksteen. Het middenrisaliet bevat op de eerste verdieping een rechthoekige houten erker. De hoeken bevatten houten zuilen met composiet-kapitelen en half-zuilen, die een kroonlijst ondersteunen met een gebogen tympaan. Aan weerszijden bevinden zich op de eerste verdieping rechtgesloten vensters met gebosseerde stuc hanekammen. De tweede verdieping bevat licht getoogde T-vensters met stuc negblokken en sluitstenen. De vensters bevatten voor de onderste helft sierlijk bewerkte smeedijzeren hekjes. Waardering HERENHUIS, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw in een karakteristieke, eclectische bouwstijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en vanwege zijn ornamentiek. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Westersingel in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486891
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Herenhuis in Neo-Renaissancestijl

Westersingel 19
Groningen
Inleiding HERENHUIS, oorspronkelijk bestaande uit een beneden- en een bovenwoning, gesitueerd in de uit overwegend eind negentiende-eeuwse b..

Dubbel herenhuis in eclectische stijl

Westersingel 27
Groningen
Inleiding DUBBEL HERENHUIS, gesitueerd in de overwegend uit eind negentiende- eeuwse bebouwing bestaande gesloten oostwandwand van de Wester..

Herenhuis in eclectische stijl

Westersingel 31
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, oostelijke gevelwand van de Westersingel, gebouwd in circa 1885 in een rijk versier..

Meubelfabriek Nederland

Blekerstraat 12a
Groningen
Inleiding MEUBELMAGAZIJN MET KANTOOR, gebouwd als uitbreiding van de Groninger meubelfabriek 'Nederland' in 1904 in opdracht van directeur J..

Physisch Laboratorium

Westersingel 34
Groningen
Inleiding UNIVERSITEITSLABORATORIUM, vrijstaand gesitueerd op de terreinen van de geslechte westelijke vestingwerken op de hoek van de Weste..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (2)