Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Ubbo Emmiusstraat 32
9711CC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1886-'87 1887 1886-'87


Beschrijving van Herenhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding HERENHUIS, aan weerszijden door een smalle gang van de belendende panden gescheiden, gesitueerd in de korte, oostelijke gevelwand van de Ubbo Emmiusstraat, gebouwd in 1886-1887 in opdracht van Mevr. Wed. Mulder-Everts in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is in 1979 verbouwd tot huisvesting voor studenten en daartoe inwendig aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een zadeldak, belegd met een zwarte, platte Friese pan. De voorgevel is opgemetseld tot een trapgevel en is drie traveeƫn breed. Het gevelmuurwerk is gemetseld van roodbruine baksteen en verlevendigd met gepleisterde dorpelbanden. De begane grond is voorzien van een gepleisterde plint en een houten, over de hele gevel doorlopende onderdorpelband. De borstweringen onder de vensters liggen iets verdiept waardoor de muurdammen op lisenen of pilasters lijken. Ter hoogte van de kalven zijn lijstkapiteeltjesmet rozetjes op de muurdammen getrokken. De venster- en portiekopeningn in de rechter travee zijn rondgesloten en hebben ellipsvormige ontlastingsbogen, voorzien van stuc negblokken en sluitstenen. De begane grond wordt afgesloten door een forse, geprofileerde stuc cordonlijst. Ook op de verdieping is de geleding met sprongen in het metselwerk geaccentueerd. Het drietal rechtgesloten vensters is samengevat onder een driedelige, fors geprofileerde wenkbrouwboog met sluitstenen. De halfronde boogtrommels ontvingen een dambordpatroon van zwarte en gele tegels. Het grote venster in de geveltop kreeg een identieke vormgeving. De geveltop wordt beƫindigd door kleine trappen, om en om afgedekt met pleisterlijsten, die over de gehele gevel doorlopen. De bekroning wordt gevormd door een pinakel van siersmeedwerk met windvaan. Tussen de rondbogen van de vensters op de begane grond en in de geveltop zijn tal van sierlijk bewerkte smeedijzeren muurankers aangebracht. De achtergevel is opgetrokken uit rode baksteen en bevat een uitbouw met balkon en brede driedelige vensters onder segmentbogen met gekleurde baksteendecoraties in de boogtrommels. Waardering HERENHUIS, opmerkelijk vormgegeven in een eclectische bouwstijl met een rijke toepassing van ornamenten, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de opmerkelijke gevelcompositie en de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486882
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Herenhuis

Ubbo Emmiusstraat 34
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en de Ubbo Emmiusstraat,..

Herenhuis

Ubbo Emmiussingel 41
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en de Ubbo Emmiusstraat,..

Herenhuis in eclectische bouwstijl met geheel gestucte lijstgevel

Ubbo Emmiussingel 37A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Ubbo..

Herenhuis met rijk versierde lijstgevel

Coehoornsingel 30A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend laat negentiende-eeuwse bebouwing bestaande, zuidelijke gevelwand van de C..

Groep van vier herenhuizen in rijk versierde eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 29
Groningen
Inleiding HERENHUIZEN, groep van vier zelfstandige eenheden, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische bouwstijl in Groningen