Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische bouwstijl met neo-classicistische kenmerken in Groningen

Woonhuis

Ubbo Emmiussingel 75
9711BG Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Herenhuis in eclectische bouwstijl met neo-classicistische kenmerken

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van Jhr. W.D. Junius van Hemert in een rijk versierde, eclectische bouwstijl met neo-classicistische stijlkenmerken. Het gebouw is sinds 1953 in gebruik als kantoor en daartoe inwendig gedeeltelijk aangepast. De indeling van de achtergevel is gewijzigd: de veranda aan de achtergevel is verwijderd en dichtgemaakt. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor met bovenwoning. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met leien in Rijndekking. De voorgevel is drie travee├źn breed en opgetrokken uit roodbruine baksteen. De voorgevel is verlevendigd met stuc dorpelbanden die eveneens doorlopen in de bakstenen pilasters op de hoeken van de gevel. Het souterrain, waarin een segmentboogvormig gesloten venster is aangebracht, is met roze sierpleister bespoten. Voor het souterrain is een dwarsgeplaatste hardstenen trap met bordes aangebracht, waarin de souterraindeur is ondergebracht. De trap wordt omzoomd door smeedijzeren hekwerk. Op de begane grond zijn de deur met bovenlicht en de vensters korfboogvormig gesloten met in de bogen negblokken en sluitstenen. De toegang bestaat uit een rijk met rolwerk gebeeldhouwde, dubbele brede deur. De borstwering van de verdieping is tussen een geprofileerde cordonlijst en een onderdorpelband gevat. Onder het middelste venster is een dichtgezette balustrade van kunststeen aangebracht. De vensters op de verdieping hebben een afgeknotte boegvorm als sluiting. Het middelste venster wordt omlijst door stuc pilasters. Dit travee springt ook bij kroon- en gootlijst een weinig uit. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst, die tussen de consoles is versierd met een reeks rozetten. De consoles ondersteunen een geprofileerde houten bakgoot. Het voordakschild bevat een forse kajuit met pilasters en rolwerkwangen. Inwendig nog van belang de gang met witmarmeren vloer en stuc ornamentiek, houten trap met bewerkte balusters en een aantal stuc plafonds op de verdieping. Waardering HERENHUIS, opgetrokken in een fraaie eclectische bouwstijl met een neo-classicistische gevelcompositie, karakteristiek voor de architectuur van het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege de architectonische en esthetische kwaliteiten van het ontwerp en uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486859
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische bouwstijl met neo-classicistische kenmerken in Groningen

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Ubbo Emmiussingel 69
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in ..

Herenhuis in late eclectische bouwstijl met elementen van de vernieuwingsarchitectuur

Ubbo Emmiussingel 79
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd aan het westelijke uiteinde van de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel op de h..

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Ubbo Emmiussingel 67
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in ..

Herenhuis in de bouwstijl van de neo-Renaissance

Ubbo Emmiussingel 65
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in ..

Villa in eclectische bouwstijl met kenmerken van de Neo-Italiaanse Renaissance

Ubbo Emmiussingel 112
Groningen
Inleiding Villa, vrijstaand gesitueerd in een reeks vrijstaande villa's aan de zuidzijde van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1895 in opdrac..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische bouwstijl met neo-classicistische kenmerken in Groningen

Foto's (2)