Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in de bouwstijl van de neo-Renaissance in Groningen

Woonhuis

Ubbo Emmiussingel 65
9711BG Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Herenhuis in de bouwstijl van de neo-Renaissance

Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van H. Tjaden, A. van der Want en G. Schnitger in de bouwstijl van de neo-Renaissance. Het gebouw is sinds 1966 in gebruik geweest als kantoor en daartoe inwendig aangepast. Momenteel wordt het gebouw geschikt gemaakt voor bewoning. De achtergevel is op de begane grond voorzien van een recente serre-aanbouw. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een zadeldak, belegd met een zwarte golfpan. De voorgevel is drie traveeƫn breed, opgemetseld uit roodbruine baksteen en verlevendigd met stuc dorpelbanden. Voor de ingang bevindt zich een hardstenen stoep van anderhalve meter diep met een trappenvlucht van zeven treden. Stoep en trap worden omzoomd door een smeedijzeren hekwerk. Het souterrain is gepleisterd in imitatie-rustica. De voordeuris in een ondiep portiek geplaatst. De vensters zijn op de begane grond rechtgesloten met een doorlopende dorpelband, waarboven segmentboogvormige ontlastingsbogen met stuc negblokken en sluitstenen zijn aangebracht. De overgang tussen de bouwlagen wordt aangegeven door geprofileerde stuc cordonlijsten. De vensters zijn voorzien van gepleisterde borstweringen. De vensters op de verdiepingen zijn rechtgesloten maar hebben afgeronde bovenhoeken en zijn voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk met sluitstenen. De geveltop is met afdeklijsten en banden van pleisterwerk doorsneden en wordt bekroond door een wapencartouche met rolwerkwangen en een segmentvormig tympaan. In de topgevel bevindt zich een gepaard rondboogvenster. De verdiepingen worden beƫindigd door een fries van gekleurde baksteendecoratie in de velden tussen het lijstwerk in stuc. Waardering HERENHUIS, deel uitmakend van een symmetrisch opgezet ensemble van drie herenhuizen, opgetrokken in een eclectische bouwstijl met stijlkenmerken van de neo-Renaissance, kenmerkend voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege de esthetische en architectonische kwaliteiten van het ontwerp. Bovendien vormt het ensemble met een unieke totaalvormgeving en deel uitmakend van de waardevolle, aaneengesloten bebouwing aan de noordzijde van de Ubbo Emmiussingel, een belangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks langs de zuidkant van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486851
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in de bouwstijl van de neo-Renaissance in Groningen

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Ubbo Emmiussingel 67
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in ..

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Ubbo Emmiussingel 69
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in ..

Herenhuis in rijk versierde, eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 59A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, bestaande uit twee afzonderlijke gebruikseenheden, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubb..

Herenhuis in eclectische bouwstijl met neo-classicistische kenmerken

Ubbo Emmiussingel 75
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van Jhr. W.D. Ju..

Hof van Weena

Ubbo Emmiussingel 57
Groningen
Inleiding HERENHUIS, genaamd 'Hof van Weena', gesitueerd in de nagenoeg gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordeli..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in de bouwstijl van de neo-Renaissance in Groningen

Foto's (1)