Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in neo-classicistische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Ubbo Emmiussingel 25
9711BB Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Herenhuis in neo-classicistische bouwstijl

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van Mevr. de Wed. J.S.B.A. Tellegen-van Ittersum in een neo-classicistische bouwstijl. In 1906 is aan de achtergevel een aanbouw en verlengde gang met binnenplaats aangebracht. Het gebouw is sinds 1954 in gebruik genomen als kantoor en daartoe inwendig aangepast. Sinds 1994 wordt het gebouw particulier bewoond. Omschrijving Het monumentale gebouw is opgetrokken op een in hoofvorm rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een laag, afgeknot schilddak, belegd met een zwarte pan. De voorgevel is vier traveeën breed en opgetrokken uit roodbruine baksteen. De gevel waarvan de hoeken iets teruggeplaatst zijn, is voorzien van een hardstenen plint. De voorgevel is in hoogte, tussen de verdiepingen, geleed door geprofileerde stucbanden, die tevens als doorlopende borstweringen voor de vensters dienen. Ter plaatse van de eerste verdieping zijn in de band balusters aangebracht. De band langs de tweede verdieping is versierd met konische noppen. De gevel wordt afgesloten door een vlakke kroonlijst met tandlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. De gevelopeningen, vensters en deur, zijn voorzien van strekken met daarin opgenomen gestucte sluitstenen. De vensters en deur op de begane grond en de vensters van de tweede verdieping zijn rechtgesloten. De vensters van de bel étage zijn enigszins getoogd. De toegang is voorzien van een dubbele, besneden deur en een hardstenen stoep. De achtergevels zijn grijs gestuct en voorzien van schijnvoegen. De aanbouw aan de achtergevel uit 1906 telt één bouwlaag onder een plat dak en bevat rechtgesloten T-vensters. Waardering HERENHUIS, sober vormgegeven in een neo-classisictische bouwstijl, kenmerkend voor de architectuur van het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de fraaie proporties van de gevel. Bovendien vormt het gebouw een gaaf onderdeel van de nagenoeg gesloten, waardevolle bebouwing aan de noordzijde van de Ubbo Emmiussingel en als zodanig een belangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks langds de zuidkant van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486842
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in neo-classicistische bouwstijl in Groningen

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 23
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van J.T..

Herenhuis in neo-Empire bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 27
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en door twee brandgangen gescheiden ..

Groep van vier herenhuizen in rijk versierde eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 29
Groningen
Inleiding HERENHUIZEN, groep van vier zelfstandige eenheden, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussin..

Siervaas

Ubbo Emmiussingel 19
Groningen
Inleiding SIERVAAS, vrijstaand gesitueerd in de middenberm van de Ubbo Emmiussingel, vervaardigd in circa 1885 met een vormgeving in Empire-..

Dubbel herenhuis in de bouwstijl van het Neo-maniërisme

Ubbo Emmiussingel 19
Groningen
Inleiding DUBBEL HERENHUIS, door brandgangen gescheiden van de aangrenzende panden, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, uit eind negentien..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in neo-classicistische bouwstijl in Groningen

Foto's (1)