Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoonhuis in Neo-Renaissance stijl in Groningen

Woonhuis

Carolieweg 23
9711LR Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1890 (verb.)
Architect: P.M.A. Huurman (1890) Huurman 1890 P.M.A. Huurman (1890)


Beschrijving van Winkelwoonhuis in Neo-Renaissance stijl

Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van de Carolieweg, in 1890 verbouwd in opdracht van de Groninger architect P.M.A. Huurman naar eigen ontwerp in een rijk versierde neo-Renaissance stijl met kenmerken van de neo-barok in de ornamentiek. Het gebouw is thans in gebruik als winkel met bovenwoning. Omschrijving Het smalle, hoge gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte golfpan. De westelijke deurtravee wordt aan de bovenzijde afgesloten door een kroonlijst met velden en een geprofileerde bakgoot. De oostelijke raamtravee is opgemetseld tot een rijk gedecoreerde topgevel met trappen, rolwerk en een gebogen tympaan waarin het bouwjaar is verwerkt. De twee travee├źn brede voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen en is verlevendigd met stuc speklagen, op de hoeken versierd met diamantkoppen. De verdiepingen worden gemarkeerd door zwaar lijstwerk. Het etalagevenster op de begane grond is gesloten met een rondboog met stuc sluitstenen met diamantkoppen; de boogtrommel is versierd met plastisch rank- en loofwerk. De iets risalerende toegangstravee heeft boven de moderne winkeldeur een segmentboog met soortgelijke ornamentiek. Hierboven op de verdieping een rechtgesloten venster met hanekammen en stuc sluitstenen en op de tweede verdieping een rondboogvenster. De raamtravee heeft op de eerste verdieping een tweeledig venster met lijstwerk dat bekroond is met een, door een siervaas doorbroken tympaan. Hierboven op de tweede verdieping een gepaard rondboogvenster, samengevat onder een gemeenschappelijke rondboog; de boogtrommel is versierd met een putto in het midden, omlijst door rank- en loofwerk. Waardering Winkelwoonhuis, met een zeer rijk versierde voorgevel in neo-Renaissance-stijl met kenmerken van de neo-barok naar ontwerp van de destijds in Groningen bekende architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en de rijke ornamentiek en vanwege zijn gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486822
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoonhuis in Neo-Renaissance stijl in Groningen

Winkelwoonhuis

Carolieweg 33A
Groningen
Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de aaneengesloten bebouwing van de Oosterstraat en de Carolieweg, gebouwd in 1906-1907 i..

Winkelwoonhuis in eclectische stijl

Oosterstraat 57A
Groningen
Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Oosterstraat, gebouwd in omstreeks 1885 in een rijk versier..

Schimmelpenninckhuys

Oosterstraat 53
Groningen
Diep onderkelderd pand met verdieping onder zadeldak tegen halsgevel met rijk gebeeldhouwde top, waarin wapen (Sijlman) en "renoverunt 1740"..

Groot pakhuis onder zadeldak

Burchtstraat 8
Groningen
Groot pakhuis onder zadeldak met puntgevels. Inwendig op staanders gedragen.

Hoedenwinkel in Vernieuwingsstijl

Oosterstraat 59A
Groningen
Inleiding HOEDENWINKEL, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Oosterstraat, het resultaat van een verbouwing uit 1909 in op..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)