Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muziekkoepel Noorderplantsoen in Groningen

Gebouw

Kruissingel 1
9712XN Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Muziekkoepel Noorderplantsoen

Inleiding MUZIEKKOEPEL, vrijstaand gesitueerd in het Noorderplantsoen op een ruim gazon aan de rand van een wandelpad met aan weerszijden groepen rododendrons, gebouwd in 1905 in een van de Vernieuwingsstijlen van rond de eeuwwisseling. Omschrijving Het geheel gepleisterde bouwsel is opgetrokken op een vierkante plattegrond en heeft een zwaar basement, dat zich naar de vloerhoogte toe verjongt. In het pleisterwerk zijn sierrandjes getrokken. Aan de achterzijde is een smalle trap, die toegang verschaft tot het podium. Op de hoeken zijn zware pijlers aangebracht, die gerend toelopen. Het plafond, getimmerd van houten schroten, steekt aan de vier zijden iets naar buiten de structuur en kreeg op die plaatsen afdekkingen. Vlakke daklijsten sluiten de gevels af en een zonwering van houten latwerk, rustend op consoles (aan de publiekzijde schelpvormig, overige zijden recht) accentueren het platte dak. Waardering Muziekkoepel, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische waarde en vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp, dat kenmerken van de Vernieuwingsstijl rond 1900 bezit. Bovendien is de muziekkoepel door zijn situering een belangrijk en karakteristiek element in het Noorderplantsoen in de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486816
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Muziekkoepel Noorderplantsoen in Groningen

Paviljoen Noorderplantsoen

Kruissingel 1
Groningen
Inleiding PAVILJOEN, vrijstaand gesitueerd nabij de barokke vijver midden in het Noorderplantsoen, gebouwd in 1930 in opdracht van brouwerij..

Rijks H.B.S.

Kamerlingheplein 1
Groningen
Inleiding SCHOOLGEBOUW, gesitueerd op de hoek van de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat en de Grote Kruisstraat met een ruim voorplein met twee o..

Winkelwoonhuis met kenmerken van de Amsterdamse School en de Art Déco-stijl

Nieuwe Boteringestraat 98A
Groningen
Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, verbouwd in 1924 in opdracht van sl..

Woonhuis in eclectische bouwstijl

Nieuwe Boteringestraat 90
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, gebouwd omstreeks 1885 in een rij..

Voormalige politiepost

Moesstraat 2
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de hoek van twee gevelwanden (Moesstraat en Grachtstraat), gebouwd in 1865, getuige de inkrassingen aan we..

Kaart & Routeplanner

Route naar Muziekkoepel Noorderplantsoen in Groningen

Foto's (1)