Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paviljoen Noorderplantsoen in Groningen

Gebouw

Kruissingel 1
9712XN Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1930
Architect: S.J. Bouma Bouma 1930 S.J. Bouma


Beschrijving van Paviljoen Noorderplantsoen

Inleiding PAVILJOEN, vrijstaand gesitueerd nabij de barokke vijver midden in het Noorderplantsoen, gebouwd in 1930 in opdracht van brouwerij d'Oranjeboom ter vervanging van een oudere kiosk naar ontwerp van de Groninger architect S.J. Bouma in een stijl met kenmerken van de Amsterdamse School en 'De Stijl'. Omschrijving Het gebouwtje is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond, maar de korte zijde aan de vijverzijde is geheel halfrond gesloten. Daar bevindt zich onder een luifel de toegang. Rondom is het gebouw geheel geopend met een metrum van grote vensters, waarboven een stevige daklijst het vlakgedekte bouwvolume afsluit. De plint onder de reeks vensters is gemetseld van baksteen. Eigenlijk bestaat het gebouwtje uit een rond een kern gebouwde erker, die aan de zuidzijde verder doorloopt dan aan de noordzijde. De kern bestaat uit een aantal delen, die kubistisch vormgegeven zijn. Het schoorsteenblok wordt aan twee zijden geflankeerd door blokvormige elementen, die lager zijn en hoge vlaggemasten dragen. Voor deze compositie is een lint van bovenlichten over het midden van de rondgaande serre gebouwd. Het slechts met enkel vensterreeksjes geopende achtergedeelte bevat de keuken. De wanden zijn bepleisterd en gedecoreerd met een ingegroefd abstract, lineair patroon. Waardering Paviljoen, zeer fraai vormgegeven in een stijl met kenmerken van de Amsterdamse School en `De Stijl' vermoedelijk naar ontwerp van S.J. Bouma, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en vanwege zijn betekenis voor de sociaal-maatschappelijke geschiedenis van de stad Groningen met zijn oorspronkelijke recreatieve functie. Bovendien is het gebouw een belangrijk element door zijn situering aan een ellipsvormige vijverpartij in het Noorderplantsoen in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486807
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Paviljoen Noorderplantsoen in Groningen

Muziekkoepel Noorderplantsoen

Kruissingel 1
Groningen
Inleiding MUZIEKKOEPEL, vrijstaand gesitueerd in het Noorderplantsoen op een ruim gazon aan de rand van een wandelpad met aan weerszijden gr..

Rijks H.B.S.

Kamerlingheplein 1
Groningen
Inleiding SCHOOLGEBOUW, gesitueerd op de hoek van de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat en de Grote Kruisstraat met een ruim voorplein met twee o..

Winkelwoonhuis met kenmerken van de Amsterdamse School en de Art Déco-stijl

Nieuwe Boteringestraat 98A
Groningen
Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, verbouwd in 1924 in opdracht van sl..

Woonhuis in eclectische bouwstijl

Nieuwe Boteringestraat 90
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, gebouwd omstreeks 1885 in een rij..

Voormalige politiepost

Moesstraat 2
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de hoek van twee gevelwanden (Moesstraat en Grachtstraat), gebouwd in 1865, getuige de inkrassingen aan we..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)