Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Odd Fellowhuis in Groningen

Gebouw

W.A. Scholtenstraat 21
9711XB Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1923
Architect: Kuiler & Drewes Kuiler 1923 Kuiler & Drewes


Beschrijving van Odd Fellowhuis

Inleiding LOGEGEBOUW, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat, gebouwd in 1923 als verenigingsgebouw in opdracht van de NV Groninger Odd Fellowhuis naar ontwerp van de Groninger architecten Kuiler & Drewes in de stijl van de Amsterdamse School. Het interieur is grotendeels vernieuwd. De recente aanbouw aan de achtergevel valt buiten de bescherming. Het gebouw is thans nog steeds in gebruik als logegebouw. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een plat dak. De daklijn is onregelmatig door verspringende gevelbeëindigingen, die afgedekt zijn met zink. De voorgevel is twee raamtraveeën breed en opgemetseld uit roodbruine baksteen. De gevel wordt verticaal geleed door een drietal forse ronde uitmetselingen, die rusten op uitkragend metselwerk. Onder de penanten is het metselwerk inkoppenverband uitgevoerd. Tussen de penanten zijn brede, driedelige erkerpartijen aangebracht met kleurig glas-in-lood in de bovenlichten. Op tal van plaatsen, de borstweringen onder en boven de vensters en op de penanten, is decoratief reliëfmetselwerk aangebracht. Op de begane grond bevindt zich rechts de ingang met een forse, bewerkte houten voordeur onder een betonluifel waarboven een driedelig bovenlicht met gekleurd glas-in-lood is aangebracht. Het flankerende venster links heeft eveneens een betonluifel onder de bovenlichten. Het venster rust op twee betonnen consoles. Inwendig nog van belang de houten trap naar de logezaal en de glas-in-loodramen van de hal en de logezaal. Waardering LOGEGEBOUW, genaamd Odd Fellowhuis, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van de Groninger architecten Kuiler & Drewes, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de opmerkelijke architectonische kwaliteit van het ontwerp en de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486800
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Odd Fellowhuis in Groningen

Woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School

W.A. Scholtenstraat 5
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat, gebouwd in 1924 naar ontwerp van de ..

Woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School

W.A. Scholtenstraat 1
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat en de Turfsingel, gebouwd in 1923 ..

Eenvoudig pand met grote kajuit

Kattenhage 14
Groningen
Eenvoudig pand onder doorgaand zadeldak.

Dubbele bedrijfshal voormalige gasfabriek

Langestraat 66
GRONINGEN (Gemeente Groningen)
Inleiding DUBBELE BEDRIJFSHAL, deel uitmakend van het complex van de voormalige gemeentelijke gasfabriek van Groningen (1854), gesitueerd ..

Regulateurshuis voormalige gasfabriek

Langestraat 66
Groningen
Inleiding REGULATEURSHUIS, deel uitmakend van het complex van de voormalige gemeentelijke gasfabriek, vrijstaand gesitueerd op het terrein v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Odd Fellowhuis in Groningen

Foto's (1)