Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met bakkerij in Groningen

Woonhuis

Nieuwe Sint Jansstraat 34 B
9711VJ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1880

(1 recensie)

Beschrijving van Woonhuis met bakkerij

Inleiding WOONHUIS MET BAKKERIJ, gesitueerd in de gesloten noordelijke gevelwand van de Nieuwe Sint Jansstraat, gebouwd in 1880 in een ingetogen classicistische bouwstijl. In het pand was vroeger een bakkerswinkel gevestigd. De voormalige, vrijstaande bakkerij achter het gebouw is van ondergeschikt belang. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het brede woonhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een evenwijdig aan de rooilijn geplaatst schilddak, belegd met een grijze Hollandse pan. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een houten lijst met een geprofileerde bakgoot. In het midden van het voordakschild bevindt zich een gemetselde kajuit met een gesneden houten daklijst. De voorgevel is zes raamtraveeën breed en opgemetseld uit een helderrode baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. De hoofdingang in het midden bestaat uit een dubbele bewerkte voordeur met gietijzeren traliewerk en een tweeledig bovenlicht en heeft een houten omlijsting en kroonlijst aan de bovenzijde. Op de hoeken zijn enkelvoudige toegangen naar de bovenwoning geplaatst. De licht getoogde vensters zijn segmentboogvormig gesloten met hanekammen. De begane grond wordt afgesloten door een geprofileerde houten lijst. De verdiepingsvensters hebben een zes-ruitsroedeverdeling. De indeling van de achtergevel is grotendeels oorspronkelijk en bevat onder meer kleine vierkante vensters met rollagen en een gemetselde kajuit met houten hijsbalk. Waardering Woonhuis met bakkerij, met een brede bakstenen lijstgevel uit de tweede helft van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de goede compositie van de voorgevel en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vertegenwoordigt het gebouw een in de stad Groningen vrij zeldzaam voorkomend woonhuistype uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486779
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Woonhuis met bakkerij
3
Recensie door: ()
Als voormalig eigenaar moet ik enkele kanttekeningen plaatsen bij de beschrijving. Ik heb het pand destijds gekocht in ongewijzigde toestand. In de huidige toestand zijn daaraan toegevoegd de gietijzeren ramen in de middendeur.In het bovenlicht rechts naast deze deur bevond zich een gebrandschilderd raam met eenvoorstelling van bakkerij producten. op het dak lagen aan de voor en zijkante zwart geglazuurde hollandse pannen die vervangen zijn door de huidige grijze. De geglazuurde pannen heb ik destijds geruild voor de huidige met de restauratie aannemer van het Prinsenhof. Aan de rechterzijde van de nok stond destijds een schoorsteen identiek aan die op de linkerzijde. De oorspronkelijke eigenaresse mevr. Asselman vertelde mij dat het pand (en zijn voorganger ) een zgn. water en vuur-huis was geweest. De boven verdieping bestond destijds uit twee kleine woonhuizen Aan de achterzijde van het huis bevind zich nog deplank van de eigen waterpomp.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met bakkerij in Groningen

Woonhuis in eclectische bouwstijl

Kruitlaan 33A
Groningen
Inleiding WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd in de uit overwegend eind negentiende-eeuwse bebouwing bestaande, gesloten zuidelijke gevelwand va..

Stadsschouwburg

Turfsingel 86
Groningen
Inleiding STADSSCHOUWBURG, geheel vrijstaand gesitueerd aan de Turfsingel op het terrrein van het vroegere provinciale kruithuis, gebouwd in..

Praedinius Gymnasium

Turfsingel 82
Groningen
Inleiding STEDELIJK GYMNASIUM, genaamd Praediniusgymnasium, geheel vrijstaand gesitueerd aan de oostzijde van de Turfsingel op het terrein v..

Vijf traveeën breed pand met dubbele voordeur

Schuitendiep 9
Groningen
Vijf traveeën breed pand met verdieping onder zadeldak evenwijdig aan de straat, waarvan kleine gemetselde topgevel. Vensters met zes en ac..

Pand met klokgevel (De kleine heerlijkheid)

Schuitendiep 42
Groningen
Onderkelderd huis, wellicht in oorsprong 17e eeuws; in de 18e eeuw verbouwd. Pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak, dat aan de zijde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met bakkerij in Groningen

Foto's (1)