Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Kruitlaan 33 A
9711TX Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1829 (1e fase) 1866 (2e fase)


Beschrijving van Woonhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd in de uit overwegend eind negentiende-eeuwse bebouwing bestaande, gesloten zuidelijke gevelwand van de Kruitlaan en gescheiden van de aangrenzende gebouwen door smalle gangen, gebouwd in verschillende fasen vanaf 1829 en 1866 in een eclectische bouwstijl. Het was een van de eerste woonhuizen op de oostelijke vestingterreinen. Oorspronkelijk was er een theekoepel en een tuinhuis bijgebouwd. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis en is inwendig aangepast met uitzondering van de hal met witmarmeren vloer en plafond met stuc decoraties. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een met zwarte pannen belegd schilddak. De gevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst met een geprofileerde bakgoot. De gevels van het voorhuis zijn geheel gepleisterd en voorzien van schijnvoegen; de zijgevels zijn besmeten. Alle gevelopeningen zijn rechtgesloten en hebben geprofileerd stuc lijstwerk met kuiven. De ingang in het midden van de voorgevel heeft voordeuren met bovenlichten en gietijzeren deurroosters. Hierboven op de verdieping is een blind venster aangebracht, eveneens met geprofileerd stuc lijstwerk. De raamkozijnen op de begane grond en op de verdieping hebben een T-roedeverdeling. In de oostelijke zijgevel van de aanbouw bevinden zich zes-ruitsvensters envenals twee houten zuilen naast de openslaande tuindeuren. Zowel van binnen als van buiten zijn deze zichtbaar als half-zuilen. Waardering Woonhuis, met een ingetogen eclectische lijstgevel, typisch voor de tweede helft van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien is het gebouw een zeldzaam bewaard gebleven voorbeeld van de woonhuisbebouwing op de oostelijke vestingterreinen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486764
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis met bakkerij

Nieuwe Sint Jansstraat 34B
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET BAKKERIJ, gesitueerd in de gesloten noordelijke gevelwand van de Nieuwe Sint Jansstraat, gebouwd in 1880 in een inget..

Stadsschouwburg

Turfsingel 86
Groningen
Inleiding STADSSCHOUWBURG, geheel vrijstaand gesitueerd aan de Turfsingel op het terrrein van het vroegere provinciale kruithuis, gebouwd in..

Praedinius Gymnasium

Turfsingel 82
Groningen
Inleiding STEDELIJK GYMNASIUM, genaamd Praediniusgymnasium, geheel vrijstaand gesitueerd aan de oostzijde van de Turfsingel op het terrein v..

Woningbouwcomplex in de stijl van de Delftse School

Turfsingel 64A
Groningen
Inleiding WONINGBOUWCOMPLEX, vrijstaand gesitueerd aan de noordzijde van de Turfsingel en op de hoek met de Walstraat en de Gymnasiumstraa..

Vijf traveeën breed pand met dubbele voordeur

Schuitendiep 9
Groningen
Vijf traveeën breed pand met verdieping onder zadeldak evenwijdig aan de straat, waarvan kleine gemetselde topgevel. Vensters met zes en ac..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (1)