Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Regulateurshuis voormalige gasfabriek in Groningen

Nijverheid Industrie

Langestraat 66
9712LT Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1892
Architect: K.H. Holthuis Holthuis KH 1892 K.H. Holthuis


Beschrijving van Regulateurshuis voormalige gasfabriek

Inleiding REGULATEURSHUIS, deel uitmakend van het complex van de voormalige gemeentelijke gasfabriek, vrijstaand gesitueerd op het terrein van het Gemeentelijk Energiebedrijf aan de Bloemstraat en Bloemsingel, gebouwd in 1892 als regulateurshuis naar ontwerp van de Groninger architect K.H. Holthuis in Chalet-stijl. Vanaf 1922 fungeerde het gebouw als portiersloge van het op hetzelfde terrein gevestigde electriciteitsbedrijf. Boven de ingang bevindt zich een tegeltableau uit 1954, aangeboden door het personeel naar aanleiding van het 100-jarig bestaan. Met twee bedrijfshallen vormt het regulateurshuis het enig overgebleven restant van de gasfabriek. De lage aanbouw aan de achterzijde van later datum valt buiten de bescherming. In het achter een modern systeemplafond schuilgaand plafond bevindt zich in het midden een gietijzeren ventilatierooster. Omschrijving Het zeer karakteristieke gebouwtje is opgetrokken op een Grieks kruis en telt één bouwlaag en een mezzanine-verdieping onder een samengesteld dak (afgeknot, licht ingesnoerd schilddak en zadeldaken), belegd met een grijze Friese golfpan. De verspringende smalle gevels zijn opgemetseld uit roodbruine baksteen en hebben liseen-achtige pilasters op de hoeken. De gevels zijn voorzien van een gepleisterde plint en verlevendigd met witte pleisterbanden. De vensteropeningen bestaan uit enkele en dubbele vensters, die evenals de blindvensters segmentboogvormig zijn gesloten met rollagen. In de topgevels bevinden zich rondvensters, die een rondboogvormige, gepleisterde omlijsting hebben gekregen. De voorgevel bevat twee openslaande bedrijfsdeuren met bovenlicht. Het oorspronkelijke mezzanine-venster hierboven is dichtgezet met een tegeltableau uit 1954. De smeedijzeren muurankers hebben de vorm van een lelie. De topgevels zijn voorzien van decoratief bewerkte houten dakbeëindigingen met overstek, waarin rondbogen zijn opgenomen. Op de nokken van het fors overkragende dak met ajour gesneden houten gootlijst is een sierlijk bewerkt smeedijzeren hekwerk geplaatst. Op de nok boven de ingang is een smeedijzeren windvaan aangebracht, waarin het jaartal 1892 is verwerkt. Waardering REGULATEURSHUIS, restant van de voormalige gemeentelijke gasfabriek, met een opmerkelijke laat-negentiende eeuwse vormgeving in Chalet-stijl naar ontwerp van de Groninger architect K.H. Holthuis, van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische en industrieel-archeologische waarde, als goed bewaard gebleven onderdeel van de voormalige gasfabriek van de stad Groningen vanwege de architectonische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege zijn zeldzaamheid en gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486758
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Regulateurshuis voormalige gasfabriek in Groningen

Dubbele bedrijfshal voormalige gasfabriek

Langestraat 66
GRONINGEN (Gemeente Groningen)
Inleiding DUBBELE BEDRIJFSHAL, deel uitmakend van het complex van de voormalige gemeentelijke gasfabriek van Groningen (1854), gesitueerd ..

Dwars pand met Vlaamse top

Turfsingel 24
Groningen
Onderkelderd pand onder dwars zadeldak tussen topgevels, van het dak een Vlaamse top met gebeeldhouwde aanzetkrullen. Zesruitsvensters en ee..

Odd Fellowhuis

W.A. Scholtenstraat 21
Groningen
Inleiding LOGEGEBOUW, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat, gebouwd in 1923 als verenigingsgeb..

Woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School

W.A. Scholtenstraat 5
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat, gebouwd in 1924 naar ontwerp van de ..

Woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School

W.A. Scholtenstraat 1
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat en de Turfsingel, gebouwd in 1923 ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)