Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele bedrijfshal voormalige gasfabriek in GRONINGEN

Nijverheid Industrie

Langestraat 66
9700AA GRONINGEN (gemeente Groningen)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1910 (zuidelijke hal) ca. 1930 (noordelijke hal) 1910 ca. 1910 (zuidelijke hal) ca. 1930 (noordelijke hal)
Architect: J.A. Mulock Houwer (zuidelijke hal) Mulock Houwer 1910 J.A. Mulock Houwer (zuidelijke hal)


Beschrijving van Dubbele bedrijfshal voormalige gasfabriek

Inleiding DUBBELE BEDRIJFSHAL, deel uitmakend van het complex van de voormalige gemeentelijke gasfabriek van Groningen (1854), gesitueerd in het noordwestelijk gedeelte van het terrein tussen Bloemstraat en Bloemsingel, bestaande uit twee zij aan zij geplaatste bouwdelen uit verschillende perioden: het zuidelijke bouwdeel is gebouwd in circa 1910 naar ontwerp van directeur Gemeentewerken Ir. J.A. Mulock Houwer in een karakteristieke, industriële bouwstijl en het noordelijke deel met een opvallende, stalen vakwerkconstructie in circa 1930. De hal fungeert thans als opslagruimte van het gemeentelijk energiebedrijf. Omschrijving De meest zuidelijke bedrijfshal is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak, belegd met een grijze Friese golfpan. De gevel is opgetrokken uit rode baksteen op een gesinterd trasraam, dat voorzien is van een hardstenen afzaat. De zuidelijke zijgevel van twee raamtraveeën breed wordt afgesloten door een houten bakgoot op klossen. De gevels zijn verlevendigd met speklagen van oranje-gele baksteen. De oostgevel is voorzien van een fors rondboogvenster met rollagen van afwisselend rode en oranje-gele baksteen en een dubbele bedrijfsdeur. Het venster bezit een fijnmazige roedeverdeling met geel glas en een rozet in het middelste bovenlicht. De zijgevel bezit twee segmentboogvormig gesloten vensters, die evenals het venster in de voorgevel door een rollagen van afwisselend gele en rode baksteen worden omlijst. In de topgevels is een klimmend boogfries op hardstenen consoles aangebracht. De top wordt bekroond door een ronde, hardstenen nokvorst. in de top van de achtergevel is een gietijzeren rozetvenster aangebracht. De hal bezit inwendig voor een deel nog de oorspronkelijke wandbetegeling en een in het zicht gelaten houten kapconstructie. De noordelijke bedrijfshal is in circa 1930 aan de oudere hal vastgebouwd. De hal is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één hoge bouwlaag onder een licht gebogen dak, bekleed met dakleer. De gevel bestaat uit een ijzeren onregelmatige vakwerkconstructie, opgevuld met rode baksteen. Een aantal vlakken zijn voorzien van een schoorverbinding of dichtgezet met ruitjes in een fijnmazige roedeverdeling. Het dak rust op een spantconstructie van gebogen stalen spanten op rechte onderranden. In de oostgevel bevindt zich een dubbele, stalen bedrijfsdeur, waarboven een drietal rechthoekige stalen vensters is geplaatst met een twaalf-ruits roedeverdeling. Waardering DUBBELE BEDRIJFSHAL, bestaande uit een bouwdeel dat is opgetrokken in een karakteristieke, industriële bouwstijl van rond 1910, en een later bouwdeel met een opmerkelijke constructie van rond 1930, van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische en industrieel-archeologische waarde, als goed bewaard gebleven onderdelen van de voormalige gasfabriek van de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486752
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele bedrijfshal voormalige gasfabriek in GRONINGEN

Regulateurshuis voormalige gasfabriek

Langestraat 66
Groningen
Inleiding REGULATEURSHUIS, deel uitmakend van het complex van de voormalige gemeentelijke gasfabriek, vrijstaand gesitueerd op het terrein v..

Dwars pand met Vlaamse top

Turfsingel 24
Groningen
Onderkelderd pand onder dwars zadeldak tussen topgevels, van het dak een Vlaamse top met gebeeldhouwde aanzetkrullen. Zesruitsvensters en ee..

Odd Fellowhuis

W.A. Scholtenstraat 21
Groningen
Inleiding LOGEGEBOUW, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat, gebouwd in 1923 als verenigingsgeb..

Woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School

W.A. Scholtenstraat 5
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat, gebouwd in 1924 naar ontwerp van de ..

Woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School

W.A. Scholtenstraat 1
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat en de Turfsingel, gebouwd in 1923 ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)