Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa in late eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Emmaplein 4
9711AP Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Dubbele villa in late eclectische bouwstijl

Inleiding DUBBELE VILLA, gesitueerd in het zuidoostelijke kwadrant van het Emmaplein, gebouwd in 1901 in opdracht van aannemer/architect P. Belgraver in een late eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor (nr. 5) en kantoor met woonhuis (nr.4). Het interieur van nr. 5 is door verbouwingen in de loop der tijd inwendig aangepast. Inwendig is de nog oorpronkelijke indeling en uitdossing van nr.4 goed bewaard gebleven. Van de eigenaresse geen toestemming gekregen om het interieur nader te bekijken! Omschrijving Het monumentale gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een gedrukte begane grond en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte Friese golfpan. De gevels worden afgesloten door een kroonlijst met spiegels tussen gepaarde, gecanneleerde consoles, die een geprofileerde houten bakgoot dragen. In het voordakschild bevinden zich aan weerszijden van de topgevels kleine ronde zinken kapellen. De begane grond is rustiek bepleisterd. Het overige gevelmuurwerk is opgetrokken uit roodbruine baksteen en verlevendigd met gepleisterde dorpelbanden. Een fors risalerende toegang op het begane grondniveau is afgedekt met een bordes waarheen twee trappevluchten leiden, omzoomd met smeedijzeren hekwerk. De toegangen op de bel ├ętage zijn in een diep portiek geplaatst. Hierboven is op de tweede verdieping een balkon geplaatst op bewerkte rolwerkconsoles. Het toegangsrisaliet is opgemetseld met gepaarde topgeveltjes met trappen. Deze fungeren als kajuiten. De raamkozijnen op de eerste verdieping zijn segmentboogvormig gesloten en hebben negblokken en sluitstenen met diamantkoppen in stuc. De vensters van de tweede verdieping zijn recht gesloten met kleine trommels. De openslaande balkondeuren hebben rondboogtrommels, die zijn gevuld met geglazuurde rode en groene tegels. De middenrisalieten van de zijgevels worden eveneens bekroond door topgeveltjes met trappen en bevatten op de tweede verdieping identiek vormgegeven balkons als die van de voorgevel. De achtergevel bezit op de bel ├ętage rechthoekige houten serres met glas die rusten op stiepen. Waardering Dubbele villa, gebouwd in 1901 in een late eclectische bouwstijl door de destijds in Groningen werkzame aannemer/architect P. Belgraver, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de goede compositie van de gevels, de zorgvuldig toegepaste en uitgevoerde decoraties en de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien is het gebouw, door zijn situering aan het zuidoostelijk kwadrant van een rond-point en zijn ligging in een zichtas over het Emmaplein naar het zuiden, een belangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486722
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa in late eclectische bouwstijl in Groningen

Villa in eclectische bouwstijl met kenmerken van de Neo-Italiaanse Renaissance

Ubbo Emmiussingel 112
Groningen
Inleiding Villa, vrijstaand gesitueerd in een reeks vrijstaande villa's aan de zuidzijde van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1895 in opdrac..

Dubbele villa

Emmaplein 3A
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het zuidwestelijke kwadrant van het rond-point, het Emmaplein, gebouwd in 1899 in opdracht..

Herenhuis in late eclectische bouwstijl met elementen van de vernieuwingsarchitectuur

Ubbo Emmiussingel 79
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd aan het westelijke uiteinde van de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel op de h..

Herenhuis in eclectische bouwstijl met neo-classicistische kenmerken

Ubbo Emmiussingel 75
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van Jhr. W.D. Ju..

Villa met kantoor

Emmaplein 6
Groningen
Inleiding VILLA MET KANTOOR, vrijstaand gesitueerd in het noordoostelijk kwadrant van het Emmaplein, gebouwd in 1905 in opdracht van J.M. Hu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele villa in late eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (3)