Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische kenmerken in Groningen

Woonhuis

Westerhavenstraat 22
9718AM Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Woonhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische kenmerken

Inleiding WOONHUIS, deels vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Westerhavenstraat en de Apoortenmolendrift en teruggelegd ten opzichte van de rooilijn van de Westerhavenstraat, gebouwd in 1860 op het restant van de Adwinger, onderdeel van de voormalige stadswal, in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische kenmerken. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. In de voorgevel zit een oudere gevelsteen, die afkomstig is van de niet meer bestaande oude molenaarswoning die naast het gebouw heeft gestaan. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een vierkante plattegrond, is onderkelderd en telt twee bouwlagen onder een schilddak, belegd met een oranje-rode nieuwe Hollandse pan. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een houten kroonlijst met geprofileerde bakgoot. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en gemetseld uit rode baksteen. Het huis heeft een verhoogde voortuin met een lage bakstenen ommuring waarop een eenvoudig smeedijzeren hekwerk is geplaatst. De voordeur met bovenlicht in de voorgevel heeft een smal zijvenster onder een gemeenschappelijke houten architraaf. Links bevinden zich twee rechtgesloten zesruitsvensters met rollagen; op de verdieping drie soortgelijke vensters. De noordelijke blinde zijgevel bevat één raamtravee. Waardering Woonhuis, met een karakteristieke bakstenen lijstgevel uit het midden van de negentiende eeuw en gesitueerd op een restant van de voormalige stadswal, de Adwinger, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege zijn zeldzaamheid als voorbeeld van de oorspronkelijke bebouwing op de stadswallen van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486699
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische kenmerken in Groningen

Herenhuis met kaaspakhuis in eclectische bouwstijl met neo-classicistische stijlkenmerken

Westerkade 10
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in gesloten, oostelijke gevelwand van de Westerkade die de oostelijke begrenzing vormt van de voormalige Wes..

Pand met verdieping en dakkapel

Kleine der A 4
Groningen
Eenvoudig pand met verdieping, gevel laat 18e vroeg 19e eeuw herbouwd met rechte kroonlijst. Op de verdieping zesruitsvensters in omlijste k..

Pakhuis 't Hart

Kleine der A 3
Groningen
Pakhuis met verdieping en zolderverdieping onder zadeldak tegen topgevel. Halfrond gesloten lichtopeningen ter weerszijden van de hijsluiken..

Pand met klokgevel (Vlaaienspecialist)

Astraat 10A
Groningen
Pand onder zadeldak tegen eenvoudige halsgevel, gedateerd 1750.

Pand met twee verdiepingen en schilddak

Brugstraat 30I
Groningen
Gedeelte van een 18e eeuws pand met twee verdiepingen onder schilddak waarop hoekschoorstenen; omgaande kroonlijst. Tweemaal vier vensters m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische kenmerken in Groningen

Foto's (1)