Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School in Groningen

Woonhuis

W.A. Scholtenstraat 5
9711XA Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1924
Architect: E. van Linge Linge 1924 E. van Linge


Beschrijving van Woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat, gebouwd in 1924 naar ontwerp van de Groninger architect E. van Linge in opdracht van de familie Grijpstra in de stijl van de Amsterdamse School met kenmerken van de Nieuwe Zakelijkheid. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain waarboven twee bouwlagen onder een plat dak. De gevel is afgesloten met een zinkstrip. De voorgevel is twee traveeën breed en asymmetrisch van opzet. De gevel van het souterrain en de begane grond is opgetrokken uit een geglazuurde persmondsteen. In de westelijke hoek bevindt zich een deur naar het souterrain. De voordeur is geplaatst in een dubbelbrede portiek, die wordt gedragen door een ronde kolom die bekleed is met gegolfde zwarte tegels in staand verband. Naast de voordeur bevindt zich een aardig tableau van natuursteen met voorstellingen in reliëf. Op de bel étage bevindt zich op de hoek een haaksgezet, groot venster, dat door een betonplaat wordt ontlast. De bovenlichten van de stalen raampartij en de portiek zijn uitgevoerd in glas-in-lood, in de stijl van 'De Ploeg'. Op de verdieping bevinden zich twee vensters met driedelige stalen kozijnen. Tussen de vensters is midden op de gevel een halfronde liseen uitgemetseld in een geglazuurde persmondsteen. De liseen heeft de functie van rookkanaal. De indeling van de achtergevel is oorspronkelijk met op de bel étage openslaande stalen balkondeuren, die naar het balkon leiden, geflankeerd door rechthoekige smalle glas-in-loodramen in de stijl van 'De Ploeg'. Inwendig is de oorspronkelijke indeling goed bewaard gebleven. Van belang zijn de fraaie glas-in-loodramen van de bel étage en portiek en de wandbetegelingen van de gang, het trappenhuis en om de schouw in de voorkamer op de verdieping, bestaande uit een abstract patroon van donkerblauwe en gele tegels. Waardering Woonhuis, met een gevel in een expressionistische bouwstijl met kenmerken van de Amsterdamse School en de Nieuwe Zakelijkheid, typisch voor de architectuur van de jaren twintig van deze eeuw, naar ontwerp van de Groninger architect E. van Linge, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit en originaliteit van het ontwerp en vanwege zijn gaafheid. Bovendien is het gebouw van betekenis voor het oeuvre van de architect. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486685
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School in Groningen

Woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School

W.A. Scholtenstraat 1
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat en de Turfsingel, gebouwd in 1923 ..

Odd Fellowhuis

W.A. Scholtenstraat 21
Groningen
Inleiding LOGEGEBOUW, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat, gebouwd in 1923 als verenigingsgeb..

Eenvoudig pand met grote kajuit

Kattenhage 14
Groningen
Eenvoudig pand onder doorgaand zadeldak.

Witgepleisterd dwars pand

Turfsingel 29
Groningen
Pand met verdieping onder dwars zadeldak. Twee omlijste ingangen met gecementeerde rechtstanden.

Aaffien Wilsoorgasthuis

Kattenhage 4
Groningen
Z.g.Aafje Wilsoorhofje, serie eenvoudige woningen onder doorgaand zadeldak. Nr 4/6 woning met grote topgevel boven de ingang in het midden; ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School in Groningen

Foto's (1)