Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bankgebouw in Groningen

Gebouw

Vismarkt 54
9711KV Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1923-'24 1924 1923-'24
Architect: Kuiler & Drewes Kuiler 1924 Kuiler & Drewes


Beschrijving van Bankgebouw

Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van de Vismarkt, gebouwd in opdracht van de N.V. Incassobank in 1923-1924 naar ontwerp van de Groninger architecten Kuiler & Drewes (in samenwerking met J.J. Limburg?) in een zeldzame bouwstijl met kenmerken van de Egyptische en Assyrische bouwkunst. Het gebouw is thans nog als bankgebouw in gebruik. Het interieur is gemoderniseerd. Omschrijving Het monumentale brede gebouw is opgetroken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met drie bouwlagen onder een dwarsgeplaatst, hoogopgaand schilddak, belegd met een grijze Friese golfpan. Het dak gaat voor een deel schuil gaat achter een balustrade. De voorgevel is vijf raamtraveeën breed en geheel bekleed met graniet. In de twee buitenste traveeën zijn op de begane grond zware toegangspartijen aangebracht. Twee half-zuilen met papyrusbundel-suggestie, abacus en architraaf omvatten de zware houten deuren, die met zwaar decoratief ijzerbeslag zijn versierd. Op de architraaf is een klein gedrukt bovenlicht geplaatst en voorzien van smeedijzeren traliewerk. Tussen de genoemde partijen zijn drie stel souterrain vensters zichtbaar met daarboven lichtvensters van de bel étage. Een strakke brede lijst sluit de begane grond af en leidt tevens de verdiepingen in. Gedrukte rechthoekige vensters zijn in de verdiepingen afgewisseld met halfzuilen. Deze bundelzuilen, met bindringen en abacus dragen een gevel-omvattende architraaf. Een daklijst met balustrade wordt ondersteund door klossuggesties met guttea-decoraties. Het schilddak is op de nokken versierd met pirons van zink. De achtergevel is op de verdiepingen witgepleisterd en voorzien van regelmatig over het geveloppervlak aangebrachte rechthoekige vensters, die recht gesloten zijn. Waardering Bankgebouw, in 1923-1924 ontworpen door de Groninger architecten Kuiler & Drewes, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de zorgvuldige vormgeving in een zeldzaam voorkomende bouwstijl met kenmerken ontleend aan de oude Egyptische en Assyrische bouwkunst en vanwege de uitvoering op een wijze waarin de functie van het gebouw zeer nadrukkelijk tot uiting komt. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in de hoogwaardige stedebouwkundige ruimte van de Vismarkt in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486673
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bankgebouw in Groningen

Diep hoekpand van vier traveeën breed (Zomers)

Vismarkt 56
Groningen
Diep onderkelderd pand van vier venstertraveeen met verdieping en lage zolderverdieping onder zadeldak met voorschild en tegen achtertopgeve..

Huize Maas

Vismarkt 52
Groningen
Vier traveeën breed pand met ondiepe voorbouw van twee verdiepingen onder dwarskap met pirons op de hoeken. Boven alle 11 vensters en (verp..

Pand met natuurstenen gevel (Liatelier)

Vismarkt 48
Groningen
Woonhuis met geheel natuurstenen gevel, afgesloten door rechte kroonlijst. Voor de stoep gietijzeren hek.

Korenbeurs

Akerkhof 1
Groningen
Korenbeurs. In 1865 ter vervanging van een bescheidener gebouw opgetrokken. Voorgebouw van classicistische architectuur met zuilenporticus i..

Witgepleisterd eenvoudig pand (Time Out)

Vismarkt 46
Groningen
Eenvoudig pand met verdieping en lage zolderverdieping, de gevel afgesloten door rechte kroonlijst.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)