Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Vismarkt 26 A
9711KT Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1870 1904 (verb.) 1870 ca. 1870 1904 (verb.)


Beschrijving van Woonhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt, als woonhuis gebouwd in omstreeks 1870 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. In 1904 is het woonhuis verbouwd tot winkel met beneden- en bovenwoning. Het gebouw is momenteel in gebruik als winkel met bovenwoning en bevat een moderne winkelpui. Het interieur is geheel verbouwd. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een schilddak. De voorgevel is drie raamtraveeën breed. Het gevelmuurwerk van de verdiepingen is geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen. De vensters hebben rondgezette bovenhoeken en worden op de eerste verdieping geflankeerd door pilasters met kapitelen. De pilasterstelling draagt een gestucte cordonband, waarop in stucreliëf een drietal leeuwekoppen met rank- en loofwerk is aangebracht. De vensters op de tweede verdieping staan op een doorlopende onderdorpelband en zijn omlijst met geprofileerd stucwerk. Boven de vensters zijn kuiven met loofwerk aangebracht, die doorsteken naar segmentboogvormige tympanen. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst waarop een viertal rijk bewerkte consoles zijn aangebracht, die een geprofileerde bakgoot dragen. De achtergevel van de verdiepingen is gestuct en voorzien van schijnvoegen en bevat T-vensters met segmentboogvormige ontlastingsbogen. Waardering WOONHUIS, met een monumentale, gestucte lijstgevel in eclectische stijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege het gave decoratiewerk in stuc. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk element in een reeks waardevolle panden aan de zuidkant van de Vismarkt in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486656
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis in laat-eclectische bouwstijl

Vismarkt 20A
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt en de Pelsterstraat, gebouwd in 1897 in opdr..

Winkelmagazijn met bovenwoning

Vismarkt 22
Groningen
Inleiding WINKELMAGAZIJN MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt, gebouwd in 1897 in opdracht van L..

Expeditiekantoor met bovenwoning

Vismarkt 34A
Groningen
Inleiding EXPEDITIEKANTOOR MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt, gebouwd in 1911-1912 als expedi..

Pand van zes traveeën breed (Luzac)

Pelsterstraat 2
Groningen
Zes traveeën breed pand met verdieping midden 19e eeuwse tegel, gaaf met in alle vensters roedenverdeling; omlijste deur.

Gepleisterd pand van vier traveeën breed (Douwe Egberts)

Vismarkt 16
Groningen
Fors pand met twee volledige verdiepingen, gedekt door schilddak. Gevel gepleisterd en versierd met stucbekroningen, over de volle breedte v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (1)