Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelhuis in classicistische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Vismarkt 6
9711KS Groningen
Groningen

Bouwjaar: verm. 17e eeuw 1840 (gevel) 1700 verm. 17e eeuw 1840 (gevel)


Beschrijving van Winkelhuis in classicistische bouwstijl

Inleiding WINKELHUIS, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt in de smalle doorgang naar de Herestraat, het Koude Gat, gebouwd omstreeks 1840 enopgetrokken in een classicistische bouwstijl. De winkelpui is gemoderniseerd. Het gebouw is thans in gebruik als winkel en magazijn. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwart geglazuurde Hollandse pan. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. In het midden van het voordakschild is een houten dakkapel aangebracht met houten rolwerk en een kleine hijsbalk. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en is geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen. De pui dateert van de jongste tijd, met westelijk een toegangsdeur naar de verdieping. De pui wordt afgesloten door een geprofileerde cordonlijst, waarin een (onttakeld) balkon is opgenomen. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten en voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk. De middentravee van de tweede verdieping bevat een balkondeur met een stolpkozijn onder een rondboogvenster. Het bovenlicht is voorzien van een rozetvormige roedeverdeling in hout en ingevuld met gekleurd glas. De beide flankerende vensters bezitten de oorspronkelijke zesruits kozijnen. Waardering WINKELHUIS, opgetrokken in een classicistische bouwstijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van het gebied tussen Grote Markt, Vismarkt en Herestraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486633
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelhuis in classicistische bouwstijl in Groningen

Winkelpui Schoenenmagazijn Firma K.T. Meier

Herestraat 7
Groningen
Inleiding WINKELPUI, onderdeel van een ouder woonhuis, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Herestraat op de hoek van een ..

Linker deel pand van zes traveeën breed (The Phone House)

Vismarkt 12
Groningen
Pand met verdieping en lage zolderverdieping, zes venstertraveeen breed. De gevel afgesloten door een forse kroonlijst, schilddak met twee ..

Pand met afgeknotte puntgevel

Herestraat 13
Groningen
Pand waarvan de gevel nog grotendeels vroeg 17e eeuws. Top afgeknot. Muurwerk doorregen door natuurstenen banden, boven de vensters der verd..

Pand van drie traveeën breed en twee verdiepingen

Vismarkt 14
Groningen
Drie vensters breed pand met twee verdiepingen; voorste gedeelte onder schilddak met hoekpirons. Forse kroonlijst.

Rechter deel pand van zes traveeën breed

Vismarkt 12I
Groningen
Pand met verdieping en lage zolderverdieping, zes venstertraveeen breed. De gevel afgesloten door forse kroonlijst, schilddak met twee hoeks..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelhuis in classicistische bouwstijl in Groningen

Foto's (1)