Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Tavenier in Groningen

Woonhuis

Ubbo Emmiussingel 110
9711BK Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1904
Architect: A.Th. van Elmpt Elmpt 1904 A.Th. van Elmpt

(3 recensies)

Beschrijving van Huize Tavenier

Inleiding VILLA, oorspronkelijk genaamd 'Vrederust', geheel vrijstaand en onderdeel van een reeks villa's aan de zuidzijde van de Ubbo Emmiussingel, in 1904 gebouwd in opdracht van R. Hooites-Meursing, weduwe van een strokartonfabrikant, naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt en zeer verfijnd vormgegeven in de bouwstijl van de Art Nouveau. Voor het ontwerp van deze luxueuze en monumentale villa kreeg Van Elmpt gelegenheid inspiratie op te doen in het buitenland. Het oorspronkelijke hekwerk dat het dak sierde, is niet meer aanwezig. Van 1949 tot 1981 is de villa in gebruik geweest als kraamkliniek van het Diaconessenhuis en genoemd naar de eerste hoofdverpleegkundige, zuster Tavenier. Daartoe is in de hal een nog aanwezige lift geplaatst. Sinds 1981 is de villa in gebruik als kantoor. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een onregelmatige plattegrond uit een witte verblendsteen en telt twee bouwlagen onder een onregelmatig gevormd tentdak, dat aan alle vier de zijden wordt doorbroken door opgemetselde topgevels. Het gebouw ligt circa één meter boven het niveau van de straat en heeft een hoge souterrainverdieping, waardoor het gebouw de indruk wekt op een hoog basement te zijn geplaatst. Een monumentale gebogen oprit wordt gescheiden van de tuin door een smeedijzeren hek met gestileerde schermbloemen, geplaatst tussen met geometrische motieven versierde hardstenen balusters; een zelfde afscheiding tussen oprit en straat is verdwenen. De villa heeft aan noord- en oostzijde brede terrassen met hardstenen balustrades. De entree bevindt zich in de noordwesthoek onder een portiek. De houten paneeldeur is rijk bewerkt met florale motieven. Voor de noordgevel is een zuilenstelling in rode Bremer zandsteen geplaatst; op de verdieping hierboven is een loggia aangebracht. De vrijstaande zuilen zijn vervaardigd uit gepolijst graniet. Het oostelijk deel van deze gevel is opengewerkt met reeksen van telkens drie vensters, waarvan de constructieve delen, lateien, kalven en dergelijke zijn uitgevoerd in grijze hardsteen en de dagkanten en architraven in rode Bremer zandsteen. De oostgevel heeft een open portico met granieten zuilen en zandstenen friezen; de lateien zijn vervaardigd uit grijze natuursteen. De opgemetselde topgevel van de oostwand risaleert driesteens. De achtergevel aan het Verbindingskanaal heeft een grote uitgebouwde serre en op de verdieping terrassen en een van oorsprong open loggia, die door middel van drie gepaarde rondboogvensters is dichtgezet. In de westelijke gevel bevindt zich een tweede entree, de leveranciersingang. Lateien, hoekstenen, balustrades, kapitelen en dergelijke zijn vormgegeven en behakt in geometrische stijl. Op de borstwering van de vensters, alsook op de architraven van de portico en loggia zijn panelen aangebracht met florale, vegetatieve en diermotieven, en symbolen die verwijzen naar deugden en nijverheid, verbonden met de strokartonindustrie, vervaardigd uit rode Bremer zandsteen door de Groninger beeldhouwer A.M. van der Lee. Onder de bakgoot van de oost-, noord- en westgevel bevindt zich een breed doorlopend fries met sectieltegeltableau's met geometrische en florale motieven in wit, blauw, roze en okergeel, vervaardigd door atelier Joost 't Hooft en Labouchère van De Porceleyne Fles uit Delft. De opgemetselde geveltoppen zijn bekleed met hardstenen platen en bevatten op de hoeken gebeeldhouwde koppen en penanten. Interieur Van bijzondere kwaliteit in het uiterst rijk uitgedoste en aangeklede interieur zijn ondermeer de vestibule met witmarmeren lambrizering en vloer en bewerkte houten tochtdeur met geslepen glas en de gebrandschilderde glas-in-lood ramen met abstracte motieven in blauw en paars met in het midden een realistische afbeelding van de strokartonfabriek van de familie Hooites-Meursing; de hal met gepolijste marmeren zuilen, vloeren en wandplaten van sterk geaderd Italiaans marmer en de met rijk houtsnijwerk versierde paneeldeuren. Reliëfs op de houten lateien boven de deuren verwijzen naar de functies van de verschillende salons. Voorts zijn van belang de uitgebouwde tuinkamer met serre met een verfijnd gedecoreerde houten lambrizering, wand- en buffetkasten en beschilderd plafond met verschillende bloemmotieven tegen een goudkleurige achtergrond en het glas-in-lood in de bovenlichten van de serre-vensters. Tenslotte nog van belang de lange dwarsgang met verfijnd beschilderd plafond en stuc decoraties en de aan het uiteinde hiervan gelegen deur met fraai geëtst glas. Een brede trap met bordessen met in houtsnijwerk uitgevoerde leuningen leidt naar de verdieping. Van oorsprong werd de hal van daglicht voorzien door een lichtkoker in het dak en zijdelings door de later dichtgezette loggia in de zuidgevel. Waardering Villa, opgetrokken in een zeer rijk versierde Art Nouveau-stijl naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt, van algemeen belang vanwege de zeldzame schoonheid en gaafheid van de rijkgebeeldhouwde, constructieve en decoratieve onderdelen en tegeltableau's in ex- en interieur (onderdelen) alsmede vanwege de uitzonderlijke architectuurhistorische betekenis voor de stijlperiode van de Art Nouveau in Nederland. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch onderdeel in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de stad Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486627
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (3)

Huize Tavenier
5
Recensie door: ()
Ben in dit gebouw geboren
Huize Tavenier
5
Recensie door: ()
Ben in 1966 geboren in kraamkliniek "Huize Tavenier"!
Huize Tavenier
5
Recensie door: ()
Ben in juli 1957 in Huize Tavenier geboren. Hoop dat het pand nog eens opengaat voor een "Open Monumentendag"
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize Tavenier
Huize Tavenier Groningen.jpg
Locatie Ubbo Emmiussingel 110, Groningen
Bouw gereed 1905
Bouwstijl Jugendstil
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 486627
Architect A.Th. van Elmpt
Gezien vanaf de overzijde van het Verbindingskanaal (2010)
Gezien vanaf de overzijde van het Verbindingskanaal (2010)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huize Tavenier was jarenlang een kraamkliniek van het Diakonessenhuis in Groningen en daarmee het geboortehuis van ca. 27.000 mensen uit stad en provincie Groningen. Het pand is een rijksmonument.[1]

Eerste bewoners

Jacomijna Hooites-Meursing, weduwe van haar neef[2] strokartonfabrikant Roelof Hooites, woonde vanaf 1881 aan de Zuidersingel in Groningen (huidig adres: Ubbo Emmiussingel 23). In 1903 kocht zij een nieuwe kavel aan het Verbindingskanaal en ging op zoek naar een architect om voor haar een huis te bouwen. De Groninger architect A.Th. van Elmpt, die verscheidene jugendstilpanden in de stad had gebouwd, kreeg de opdracht. Hij trok naar Duitsland, Frankrijk en Italië om ideeën op te doen. Van Elmpt kwam terug met tekeningen en ideeën over bouwmaterialen en ontwierp voor haar Villa Vredenrust in Jugendstil. In de gevel zijn rode zandstenen panelen aangebracht met motieven en taferelen die verwijzen naar de strokartonindustrie, gemaakt door beeldhouwer Arie van der Lee.

Glas-in-loodraam in de villa, met een afbeelding van de strokartonfabriek Hooites-Beukema aan de huidige Beukemastraat in Hoogezand. Het raam werd ontworpen door Johannes Willem Gips.

In 1905 betrok de weduwe de villa aan de huidige Ubbo Emmiussingel 110. Ze woonde er niet lang, ze overleed al in 1910, op 66-jarige leeftijd. Ze werd begraven op de Nederlands Hervormde begraafplaats in Hoogezand. De villa ging over op haar broer Anne Hooites Meursing. Annes zoon Wybrandus bewoonde de villa later met zijn gezin. Toen zijn inwonende moeder in 1947 overleed, bood hij niet veel later het huis te koop aan.

Diaconessenhuis

Villa Vredenrust werd in 1948 gekocht door het bestuur van het Diakonessenhuis die het huis door architect Joh. Prummel liet verbouwen tot de eerste kraamkliniek van Groningen. Hiervoor werden in de kelder een operatiekamer en twee verloskamers gebouwd. Er kwam ook een lift die groot genoeg was voor een hospitaalbed.

In december 1949 werd de nieuwe kliniek geopend. Deze werd Huize Tavenier genoemd, naar besturend zuster Hendriene Geertruida Tavenier, die kort daarvoor met pensioen ging.

In 1981 verhuisde de kraamkliniek naar de Van Ketwich Verschuurlaan, waar in 1965 een nieuw ziekenhuis was gebouwd. Huize Tavenier is nadien door diverse organisaties gebruikt als kantoorruimte. Sinds 2007 is de GGZ-jeugdinstelling Molendrift in het gebouw gevestigd.


Monumenten in de buurt van Huize Tavenier in Groningen

Villa Heymans

Ubbo Emmiussingel 108
Groningen
Inleiding VILLA, geheel vrijstaand gesitueerd aan de zuidzijde van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1894 in opdracht van de bekende Groninge..

Villa in eclectische bouwstijl met kenmerken van de Neo-Italiaanse Renaissance

Ubbo Emmiussingel 112
Groningen
Inleiding Villa, vrijstaand gesitueerd in een reeks vrijstaande villa's aan de zuidzijde van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1895 in opdrac..

Herenhuis in de bouwstijl van de neo-Renaissance

Ubbo Emmiussingel 65
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in ..

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Ubbo Emmiussingel 67
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in ..

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Ubbo Emmiussingel 69
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Tavenier in Groningen

Foto's (5)