Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in rijk versierde, eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Ubbo Emmiussingel 59 A
9711BE Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Herenhuis in rijk versierde, eclectische bouwstijl

Inleiding HERENHUIS, bestaande uit twee afzonderlijke gebruikseenheden, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 blijkens inkrassingen in de voorgevel met initialen T.J.T-J.D.T in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. In 1916 is het achterhuis met een verdieping verhoogd en is een serre tegen de achtergevel geplaatst. In 1961 is het gebouw in gebruik genomen als kantoor en daartoe inwendig grotendeels aangepast. Het gebouw is thans in gebruik als twee woonappartementen. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak. De voorgevel is vier traveeën breed en voorzien van een gepleisterde borstwering. De gevel is opgemetseld uit roodbruine baksteen en verlevendigd met stuc dorpelbanden en gestucte hoekblokken op de hoeken van de gevel en op die van de iets vooruitspringende middentravee. De venster- en deuropeningen op de begane grond zijn rechtgesloten met segmentboogvormige ontlastingsbogen en negblokken en sluitstenen met kopjes. De voordeuren hebben bovenlichten en een hardstenen stoep van één trede. De begane grond en eerste verdieping worden afgesloten door een gestucte kroonlijst. De vensters van de eerste verdieping zijn rondboogvormig gesloten en voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk met kuiven in stuc. De borstweringen van de vensters zijn versierd met diamantkoppen. De vensters op de tweede verdieping zijn gesloten met segmentbogen en gestucte blokken en sluitstenen met kopjes. De boogtrommels van de vensters bevatten gekleurde baksteendecoratie. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met spiegels en een tandlijst, die een geprofileerde bakgoot dragen. De achtergevel van het achterhuis, door een binnenplaats van het voorhuis gescheiden en via een gang hiermee verbonden, is gestuct en van schijnvoegen voorzien. De vensters zijn rechtgesloten. Op de begane grond bevindt zich een brede driezijdige serre met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten. Inwendig nog van belang stuc decoraties in de gang en het houten trappenhuis (nr. 59); hal met stuc ornamentiek en houten trappenhuis met gesneden houten balusters, rijk geornamenteerde stuc plafonds op de bel étage en tweede verdieping (nr. 59a).Waardering HERENHUIS, opgetrokken in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanuit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt, als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486597
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in rijk versierde, eclectische bouwstijl in Groningen

Hof van Weena

Ubbo Emmiussingel 57
Groningen
Inleiding HERENHUIS, genaamd 'Hof van Weena', gesitueerd in de nagenoeg gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordeli..

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 55
Groningen
Inleiding HERENHUIS, met aan weerszijden een smalle steeg, gesitueerd in de gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouw..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 53
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1892 en zorgvuldig vormg..

Herenhuis in de bouwstijl van de neo-Renaissance

Ubbo Emmiussingel 65
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in ..

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Ubbo Emmiussingel 67
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie zelfstandige eenheden met een symmetrische opzet en vormgeving, gesitueerd in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in rijk versierde, eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (1)