Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Groningen

Woonhuis

Ubbo Emmiussingel 41
9711BC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1887-1888
Architect: H.J. Dopheide


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en de Ubbo Emmiusstraat, gebouwd in 1887-1888 in opdracht van aannemer/architect H.J. Dopheide naar eigen ontwerp in een eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het gebouw maakt deel uit van een ensemble van twee herenhuizen. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met drie bouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwarte Friese golfpan. De voorgevel is drie raamtravee├źn breed en opgemetseld uit roodbruine baksteen. De verdiepingen worden afgesloten door een geprofileerde stuc cordonlijst. Het souterrain ligt verdiept en is gepleisterd. Een drietredige trap en stoep leidt naar de dubbele voordeur met smeedijzeren deurroosters en bovenlicht. Op de begane grond zijn de deur- en vensteropeningen segmentboogvormig gesloten. De segmentbogen zijn gepleisterd en gedecoreerd met vrouwenkoppen. Op de eerste verdieping zijn de vensters rondgesloten en van elkaar gescheiden door gestucte pilasters, die spitsboogvormige omlijstingen met leeuwenkoppen dragen. De tweede verdieping bevat drie vensters waarvan de middelste rondbogig is; de overige twee vensters zijn rechtgesloten. Boven deze vensters zijn verdiepte, gepleisterde velden aangebracht. Met een vlakke pilasterstelling om het middelste venster wordt een risaliet gesuggereerd. De achtergevel bevat de oorspronkelijke indeling met een breed segmentboogvormig gesloten venster met openslaande tuindeuren op de begane grond en een drietal segmentboogvormig gesloten vensters op de verdiepingen. De gevel bevat op de hoeken over drie bouwlagen gestucte hoekblokken. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. Het voordakschild bevat in het midden een vlak afgesloten kajuit met twee rechtgesloten vensters. Inwendig is de structuur, indeling en aankleding goed bewaard gebleven. Van belang onder meer de rijk geornamenteerde stuc plafonds van de kamers en suite op de begane grond, de rijk gesneden omlijsting van de suitedeuren met fraai rank- en schulpwerk en het houten trappenhuis met rijk gesneden eindbalusters en het stuc plafond van de gang. Waardering HERENHUIS, opgetrokken in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486568
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Groningen

Herenhuis in eclectische bouwstijl met geheel gestucte lijstgevel

Ubbo Emmiussingel 37A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Ubbo..

Herenhuis

Ubbo Emmiusstraat 34
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en de Ubbo Emmiusstraat,..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiusstraat 32
Groningen
Inleiding HERENHUIS, aan weerszijden door een smalle gang van de belendende panden gescheiden, gesitueerd in de korte, oostelijke gevelwand ..

Groep van vier herenhuizen in rijk versierde eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 29
Groningen
Inleiding HERENHUIZEN, groep van vier zelfstandige eenheden, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussin..

Herenhuis in neo-Empire bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 27
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en door twee brandgangen gescheiden ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)