Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische bouwstijl met geheel gestucte lijstgevel in Groningen

Woonhuis

Ubbo Emmiussingel 37 A
9711BC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Herenhuis in eclectische bouwstijl met geheel gestucte lijstgevel

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1886 in opdracht van J.D. van Houten in een eclectische bouwstijl met een geheel gestucte lijstgevel. Het gebouw is sinds de jaren vijftig in gebruik als kantoor en daartoe inwendig aangepast. Op de begane grond is een deurkozijn veranderd in een raamkozijn. In het interieur rest nog het oorspronkelijke geprofileerde stuc lijstwerk in de hal. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor met appartement. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een hoog, afgeknot schilddak, belegd met rode sneldekkers en voorzien van een forse, gestucte kajuit. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een vlakke kroonlijst met velden en diamantkoppen, een geprofileerde lijst en een attiek, waarin de kajuit is opgenomen. De kajuit bevat twee rondboogvensters tussen Corinthische zuiltjes op forse basementen. De zuiltjes dragen een architraaf. De kajuit wordt geflankeerd door licht uitstekende wangstukken. De voorgevel is vier raamtraveeƫn breed. Voor de gevel ligt een hardstenen stoep van enkele brede treden. Voor het souterrain is een verdieping van anderhalve meter diep en omzoomd door een smeedijzeren hek. De begane grond is voorzien van zware imitatie-rustica met bosseringen. De borstweringen onder de rondboogvensters zijn voorzien van reeksen van vijf diamantkoppen. Op de verdieping zijn de vensters omlijst door zuilenstellingen: driekwart composietzuiltjes met voor tweevijfde deel geornamenteerde schachten, die architraven dragen. De driehoekige tympanen hierboven ontbreken. De zuilen zijn geplaatst op een lijst met consoles. De velden onder de vensters zijn versierd met rolwerkcartouches. Aan de achterzijde bevindt zich een aanbouw uit de bouwtijd, die met een moderne gang met het voorhuis is verbonden. De achtergevel van de aanbouw, die geheel gepleisterd is en is voorzien van schijnvoegen, bevat op de twee verdiepingen vier rechtgesloten T-vensters met segmentbogen. Waardering HERENHUIS, fraai vormgegeven in een rijk versierde, eclectische bouwstijl met zorgvuldig uitgevoerde neo-maniƫristische decoraties, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486561
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische bouwstijl met geheel gestucte lijstgevel in Groningen

Herenhuis

Ubbo Emmiussingel 41
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en de Ubbo Emmiusstraat,..

Groep van vier herenhuizen in rijk versierde eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 29
Groningen
Inleiding HERENHUIZEN, groep van vier zelfstandige eenheden, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussin..

Herenhuis

Ubbo Emmiusstraat 34
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en de Ubbo Emmiusstraat,..

Herenhuis in neo-Empire bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 27
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en door twee brandgangen gescheiden ..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiusstraat 32
Groningen
Inleiding HERENHUIS, aan weerszijden door een smalle gang van de belendende panden gescheiden, gesitueerd in de korte, oostelijke gevelwand ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische bouwstijl met geheel gestucte lijstgevel in Groningen

Foto's (1)