Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in neo-Empire bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Ubbo Emmiussingel 27
9711BC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Herenhuis in neo-Empire bouwstijl

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en door twee brandgangen gescheiden van de belendende bebouwing, gebouwd in 1886 in opdracht van C. Dasse Viëtor in een neo-Empire bouwstijl. Het gebouw is sinds de jaren vijftig van deze eeuw ingericht als kantoor en daartoe inwendig aangepast. Slechts de houten trap in het trappenhuis is nog oorspronkelijk. Thans is het gebouw in gebruik als kantoor. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping onder een laag schilddak, belegd met een geribde, ruitvormige platte pan. De voorgevel is vier traveeën breed en opgetrokken uit bruinroze baksteen. Aan de voorgevel ontbreekt nagenoeg iedere toegevoegde verfraaiing. De iets getoogd gesloten gevelopeningen zijn voorzien van strekken met hardstenen sluitstukken, die met de hardstenen vensterbanken enige plasticiteit aan het oppervlak geven. Een vijftredige stoep met smeed- en gietijzeren leuningen en hekwerk leidt naar de toegang. Deze bestaat uit een rijk besneden deur met panelen en fronton, een kalf en bovenlicht. De bovenlichten van deur en vensters zijn voorzien van glas-in-lood. Een gootlijst met schijnspiegels en een bakgoot die gedragen wordt door een groot aantal klossen, als zodanig lijkend op een tandlijst, onttrekt de voorzijde van de kap deels aan het zicht. Waardering Herenhuis, zorgvuldig vormgegeven in de bouwtrant van de neo-Empire, van algemeen belang vanwege de toegepaste materialen, de fraaie compositie van de gevel en uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486529
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in neo-Empire bouwstijl in Groningen

Herenhuis in neo-classicistische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 25
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van Mev..

Groep van vier herenhuizen in rijk versierde eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 29
Groningen
Inleiding HERENHUIZEN, groep van vier zelfstandige eenheden, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussin..

Herenhuis in rijk versierde eclectische bouwstijl

Ubbo Emmiussingel 23
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van J.T..

Herenhuis in eclectische bouwstijl met geheel gestucte lijstgevel

Ubbo Emmiussingel 37A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Ubbo..

Siervaas

Ubbo Emmiussingel 19
Groningen
Inleiding SIERVAAS, vrijstaand gesitueerd in de middenberm van de Ubbo Emmiussingel, vervaardigd in circa 1885 met een vormgeving in Empire-..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in neo-Empire bouwstijl in Groningen

Foto's (1)