Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met monumentale lijstgevel en jongere winkelpui in een eclectische bouwstijl in Groningen

Woonhuis

Turftorenstraat 26
9712BR Groningen
Groningen

Bouwjaar: 17e eeuw ca. 1850 (pui) 1700 17e eeuw ca. 1850 (pui)


Beschrijving van Woonhuis met monumentale lijstgevel en jongere winkelpui in een eclectische bouwstijl

Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van de Turftorenstraat op de hoek met de smalle Lutkenieuwstraat, van oorsprong zeventiende eeuws, rond 1850 voorzien van een sobere, monumentale lijstgevel met winkelpui in een eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping onder een schilddak, belegd met een golfpan. De voorgevel is drie raamtravee├źn breed en bevat op de begane grond over de volle breedte een houten winkelpui. De pui is symmetrisch van opzet en bestaat uit een pilasterstelling die deur en ramen omvat. Het geheel wordt afgesloten door een geprofileerde lijst. De consoles zijn voorzien van diamantkoppen en velden met een wafelmotief. De driedelige winkelvensters op de gestucte plint zijn voorzien van geprofileerde roeden die aan de bovenzijde uitlopen tot een golfvormige verbreding, die een vrij forse driedelige rondboogsluiting met geprofileerd lijstwerk dragen. De dubbele deur bezit een bovenlicht met afgeronde hoeken. De rest van de gevel is vlak gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Op de verdieping zijn grote zes-ruitsvensters aangebracht en onder de geprofileerde kroonlijst met bakgoot, die het voordakschild nagenoeg aan het oog onttrekt, bevindt zich een mezzanine-verdieping, die drie liggende vensters bezit. Voorhuis en achterhuis vormen een winkelpand dat vermoedelijk uit het begin van de zeventiende eeuw dateert. Het voorhuis bezit op de begane grond een hoge ruimte en daarboven een verdieping. Het achterhuis bezit een lage binnenhaard, een nog meer gedrukte insteek en een verdieping. Deze ruimtelijke geleding is zichtbaar in de zijgevel aan de Lutkenieuwstraat; zowel aan de vensters als aan de muurankers. De deur in de zijgevel met hoog bovenlicht is vermoedelijk in de achttiende eeuw aangebracht. Inwendig nog van belang de oorspronkelijke houten winkelbetimmering langs de wanden met spitsbogen in neo-gotische stijl. Waardering Woonhuis, van zeventiende eeuwse oorsprong met een monumentale, negentiende-eeuwse gepleisterde lijstgevel, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als representant van de zeventiende-eeuwse woonhuisarchitectuur met binnenhaard en insteek, alsmede vanwege de bijzonder vormgegegeven winkelpui in eclectische bouwstijl, zijn gaafheid en zijn betekenis als onderdeel van de stedebouwkundig waardevolle structuur van beeldbepalende panden in de Turftorenstraat. Bovendien is gebouw van buitengewoon belang vanwege de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 486495
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met monumentale lijstgevel en jongere winkelpui in een eclectische bouwstijl in Groningen

Pand met twee friezen in de voorgevel

Turftorenstraat 28
Groningen
Diep pand met verdieping onder zadeldak tegen puntgevel, doorsneden door twee friezen tussen waterlijsten. Ter hoogte van de friezen op de k..

Pand met omlijste dubbele voordeur

Turftorenstraat 38
Groningen
Pand met verdieping en schilddak, waarschijnlijk daterend uit de 18e eeuw, met aan de straatzijde een eenvoudige lijstgevel van vroeg 19e ee..

Wit gepleisterd pand met omlijste vensters

Turftorenstraat 13
Groningen
Woonhuis met verdieping onder zadeldak met voorschild; op de kroonlijst vier forse consoles. Omlijste ingang en stucomlijsting rond de venst..

Wit gepleisterd pand met omlijste vensters

Turftorenstraat 15
Groningen
Woonhuis met verdieping onder zadeldak met voorschild. Omlijste ingang en stuc omlijstingen aan de vensters.

Witgepleisterd pakhuis

Turftorenstraat 8
Groningen
Pakhuis onder zadeldak tegen gepleisterde trapgevel, bekroond door fronton waarin gevleugeld puttokopje; boven de hijsluiken trijshijsje.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met monumentale lijstgevel en jongere winkelpui in een eclectische bouwstijl in Groningen

Foto's (2)